Четвъртък, 4 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.07.2018  » Предимствата от физическата активност в средна възраст
  Кои са ползите от физическата активност в средна възраст?

  Колкото повече наблягаме на физическата активност, толкова по-предпазени ще бъдем от депресия и сърдечносъдови заболявания, показва ново проучване. Това е особено важно за хората на средна възраст.

  Изследване с участието на 18 000 пациенти е показало, че тези, които отделят време за упражнения имат значително по-нисък риск от развитие на депресия, както и по-малка вероятност от летален изход вследствие на сърдечни заболявания, породени от депресия. А дори и да не страдаме от това психическо състояние, физическата активност самa по себе си ни защитава от кардиоваскуларни проблеми.

  "Добре известна е връзката между депресията и проблемите със сърцето", заяви д-р Бенджамин Уилис, епидемиолог в Cooper Institute в Далас.

  По данни на изследването е установено, че хората със сърдечносъдови заболявания са най-застрашени от развитие на депресия. А тези, страдащи от депресия, имат по-висок риск от сърдечен удар в по-късен етап от живота.

  Д-р Сатжит Бхури, кардиолог в болницата Lenox Hill в Ню Йорк, заявява, че особено при пациентите с депресия, физическата активност е много важна, тъй като това състояние може да доведе до органични промени, увеличаващи риска от сърдечносъдови заболявания. За съжаление, е много малък процентът на хората, които поддържат условието – поне 150 минути седмично аеробна активност.

  Добрата новина е, че няма ограничение на каква възраст можем да започнем да тренираме, твърдят специалистите.

  „Никога не е късно да станеш от дивана“ казва Уилис. Примери за умерена до енергична активност включват: ходене, джогинг, плуване и колоездене. Той съветва обаче, преди да започнем нова програма за физическа активност, да се посъветваме с лекар.

  За проучването Уилис и колегите му са събрали данни за 17 989 здрави мъже и жени на средна възраст 50 години, които са посетили клиника за профилактика. Данните са събирани от 1971 г. до 2009 г. Изследователите са изчислявали пригодността за физически упражнения от тестовете за тренировки, депресията от досиета на Medicare и смъртните случаи от сърдечни заболявания.

  Независимо, че тежестта на депресията при участниците в проучването не е точно определена, изводите са подкрепили тезата, че упражненията са мощен антидепресант.

  Докладът е публикуван в списание JAMA Psychiatry.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »