Петък, 23 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.07.2018  » Известни личности позират само по... морски видове
  Известни личности позират само по... морски видове
  Изложба с фотографии на известни личности, които позират голи с морски обитатели, беше открита в галерия "Credo Bonum" в София. Организатор на събитието е д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет към Софийския университет, съвместо с природозащитната организация WWF.

  Сред знаменитостите, осмелили се да застанат пред обектива, прикривайки телата си единствено с морски създания, са имената на актрисите Хелена Бонъм Картър и Джуди Денч.

  Провокативната изложба е част от световно движение FISHLOVE, посветено на опазването на моретата и океаните от разрушителните риболовни практики. Към всяка от фотографиите присъства и информация дали съответният вид се добива устойчиво и дали е подходящо да го използваме като потребители.

  Наскоро доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН предупреди, че годишната консумация на риба се увеличава два пъти по бързо от нарастването на населението на Земята. Днес средното количество изядена риба на човек възлиза на над 19 кг годишно, което е два пъти повече в сравнение с преди половин век. В резултат само за четири десетилетия морските видове са намалели с 39%.

  Статистиката показва, че глобалната индустрия, свързана с аквакултури и с риболов, възлиза на 171 млн тона за 2016 г. А в същото време повече от 800 милиона души на планетата зависят от морските животни за храната и доходите си. 98% от тях живеят в развиващите се страни.

  В контекста на тази стряскаща тенденция основната цел на кампанията е да обърне общественото внимание към неустойчивите риболовни практики, които с бързи темпове унищожават морските екосистеми.

  Изложбата е включена официално и в поредицата от събития, посветени на Европейския ден на морето, координирани от Европейската комисия. Фотографиите може да се разгледат до 27 август в галерия "Credo Bonum".

  dnevnik.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »