Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.08.2018  » Алкохолът предпазвал от деменция?!
  Алкохолът предпазвал от деменция?!

  Въздържането от алкохол е свързано с 45% увеличение на риска от деменция от ранна възраст.

  Тези, които се въздържат от консумация на алкохол, са също и с повишен риск от диабет и сърдечносъдови заболявания, сочи публикация в the British Medical Journal

  В него са участвали 9 087 души, които са били проследявани в продължение на около 20 години. Сред тях са регистрирани 397 случая на деменция. Според изследването хората, които дългосрочно се въздържали от алкохол, са с най-голям риск от деменция – около 65%.

  Деменцията се характеризира с увреждане на паметта и способността за разсъждаване, както и загуба на когнитивните функции, което пречи за извършване на нормалната дейност в ежедневието.

  По принцип заболяването засяга повече възрастните. Хората, които още от средна възраст се ограничават от приема на алкохол, са с по-голям риск от деменция.

  Доказано е, че умереното потребление на спиртни напитки помага за предотвратяване на състоянието, като се намалява нивото на холестерол и кръвното налягане. Най-добри резултати се отчитат при консумацията на вино.

  То съдържа полифенолни съединения, свързани със защитни ефекти върху невродегенеративните и съдовите пътища, както и с кардиозащитни ефекти върху намаляване на възпаленията и промяна на липидния профил. Виното е богато и на флавоноиди, които имат антиоксидантен ефект и неутрализира свободните радикали в организма.

  От друга страна, експертите подчертават, че както дългосрочният абсолютен отказ от алкохола, така и прекомерната му консумация, водят до заболяването.

  С увеличаването консумацията на алкохол, рискът от развитие на деменция се увеличава. Препоръчва се да не се превишава дозата от 14 алкохолни единици седмично, т.е. бутилка и половина вино или 350 мл твърд алкохол на седмица.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »