Създаването на нова категория за популярни филми на наградите "Оскар" разгневи Холивуд, съобщи "Би Би Си". Притеснената от спадащия телевизионен рейтинг Американска филмова академия обяви няколко промени, между които беше и връчването на новата награда. Спорната категория ще даде зелена светлина за участие в тазгодишните награди на филми като "Черната пантера", "Мисията невъзможна: Разпад" и "Mamma Mia! Отново заедно".

"Днес почина филмовият бизнес", написа в профила си в "Туитър" звездата от сериала "Западното крило" Роб Лоу. Според него в последните години киното в Америка е в лошо състояние и оцелява основно на базата на продължения.

Той не беше единственият, който критикува новата категория. Актьорът и сценарист Анди Рихтер каза, че оскарите най-накрая ще дават статуетка за популярност, за да може планините от пари, които идват от приходите от бокс офиса, да не бъдат самотни повече.

Трябва да се напомни обаче, че промените бяха направени по-скоро за зрителите, отколкото за актьорите. Телевизионната гледаемост на наградите тази година е спаднала с цели 39% спрямо наградите от 2014 г., показва проучване на "Нилсън".

Филмови критици и известни фигури от Холивуд бързо посочиха очакваните недостатъци на новата категория. Журналистът Дейвид Симс изтъква, че последната година номинираните за "Оскар" "Бягай" и "Дюнкерк" са били филми с приходи над 100 млн. долара. "Представете си, че те бяха в категорията "Най-добър популярен филм" и не бяха пропуснати във важните категории", казва той.

Други медии като "Варайъти" коментират, че в САЩ оскарите се излъчват от канала Ей Би Си, който е собственост на "Дисни" - едно от филмовите студиа, което ще бъде облагодетелствано от промените.

dnevnik.bg