Вторник, 26 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.08.2018  » Късна вечеря и пропускане на закуската?
  До какво води късната вечеря и пропускането на закуската?

  Източник: iStockphoto

  Можете ли да пропуснете закуската, при положение, че сте хапнали късно вечер? Мненията са противоречиви. Всъщност, много повече зависи от храните, които се консумират. Ако веднъж се случи, да пропуснете закуската, защото сте вечеряли през нощта, няма кой знае колко да навреди на здравето...

  Пропускащите закуската, могат да се разглеждат в две групи: едните са хапващите вечер в нормално време, другите – вечерящите в късните вечерни, дори нощни, часове.

  Ако пропускате закуската, имайте предвид че това може да бъде причина за повишаване на стойностите на кръвната захар през деня. По принцип, естествените механизми за контрол на кръвната захар функционират по-добре сутрин, което ще провокира консумация на повече храна при следващото ядене. Ясно е, че вариантът да се пропуска закуската и да се хапва обилен обяд е по-лошият, който в дългосрочен план ще доведе до развитието на метаболитен синдром.

  За метаболитен синдром се говори, когато са налични три и повече от следните критерии: повишено кръвно налягане, висока кръвна захар, ниски стойности на добър HDL холестерол, високо триглицериди и голяма обиколка на талията. Метаболитният синдром е състояние, което предвожда появата на диабет тип 2 и сърдечносъдовите заболявания.

  Защо късното хранене вреди на здравето? Първо, когато поемате голяма част от храната за деня през късната част на деня, се нарушава синхронизацията на циркадния ритъм на съня.

  Имаме два циркадни „часовника“: централизираният, който зависи от цикъла дневна-нощна светлина и периферен – който се подчинява на ежедневните рутинни действия през деня, каквото е храненето. Ако централизираният и периферният часовник не са в синхрон, организъм получава противоречиви съобщения дали да поддържа тялото в режим бодърстване или обратното, което впоследствие води до метаболитни проблеми.

  Изследователи многократно доказват правилността на поговорката: „Закуската си изяж сам, обяда раздели, а вечерята дай на врага си.“ По-здравословно за организма е по-голямото количество от храната, което приемаме за деня, да консумираме до обяд, като най-голяма е закуската, а вечерята е сравнително малка по калории. Това хранене предотвратява появата на „вълчи глад“ и големи скокове на кръвната захар. То подобрява контрола на кръвната захар и честотата на овулация при жени със синдром на поликистозните яйчници, който е обвързан с фертилитета.

  Всъщност, най-подходящото време за вечеря е около 17.00 ч. Разбира се, подобен час за вечеря е немислим в днешно време. Но пропускането на закуската или обяда може само да доведе до компенсаторно прехранване, понякога и „тъпчене“ вечер.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »