Сряда, 27 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.08.2018  » Физическата активност пази паметта ни
  Физическата активност пази паметта ни

  Физическата активност се посочва като фактор с много ползи не само за ума и тялото ни, но и съюзник в борбата със старостта.

  Ново проуване, публикувано в Journal of the American Heart Association разкрива, че възрастни, които по-често спортуват по-рядко развиват симптоми на сърдечни заболявания.

  В проучването участвали 1600 доброволци, които били във възрастовия диапазон 60-64 години. За проследяването им били използвани сензори за измерване на пулса в рамките на 5 дни. Били анализирани още индикатори на сърдечни заболявания като прекурсори на холестерола и молекули, имащи отношение към възпалението – какъвто е интерлевкин 6.

  Установено било, че участниците с ежеседмична физическа активност имат по-ниски нива на описаните маркери.

  Установени са измерими подобрения в най-малко един от маркерите, свързани със сърдечносъдови заболявания, дори в рамките на 10-минутна физическа активност. В противоположен аспект – прекарването на времето в статично положение води до влошаване на изследваните маркери.

  Двете форми на упражнения – аеробни упражнения или кардио тренировка, в съчетание със силови упражнения оказват влияние съответно върху помпената функция на сърцето и предпазване на мускулите от отслабване с времето.

  По-ранно публикувано проучване тази година разкрива, че сигнификантно подобрение на сърдечната дейност се откроява при  групата, която комбинира двата вида упражнения за разлика с контролната група, в която проследените тренират упражнения за разтягане и баланс в рамките на две години.

  През май беше публикувано друго проучване, което показва, че възрастни, които поне три пъти в седмицата тренират в рамките на 40 минути показват значителни когнитивни (умствени) предимства пред групата на нетрениращите. Предимствата са по-добра концентрация, по-добри резултати на тестовете, както и по-добър паметов капацитет.

  По-важно се оказва регулярната физическа активност (няколко пъти в седмицата), а не толкова дълги и изтощителни тренировки през определени периоди от време.

  American Heart Association препоръчва поне 150 минути седмично умерени физически тренировки, включващи интензивни кардио тренировки и силови упражнения поне 2-3 пъти седмично.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА



 • всички интервюта  »