Четвъртък, 28 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.09.2018  » Либидото спада силно при недостиг на калций

  Либидото спада силно при недостиг на калций


  Недостига (дефицит) на калций се корени най-често в неправилното хранене или в свръхактивността на околощитовидните жлези. 

  При недостига на калций поради нередовен прием, настъпват смущения в мисловния процес, повишава се раздразнителността, наблюдава се недостиг на сън и бързо настъпваща умора при физическа активност. Всички тези фактори силно понижават либидото - желанието за сексуален контакт.

  Недостига на калций се свързва и с учестени главоболия, мускулни болки и богата гама от нарушения в сърдечния ритъм. Подобни аритмии често водят до сексуална дисфункция, не само при мъже, но и при жени. Необходима е оптимална сърдечна функция, чрез която да се изпомпва достатъчно кръв към половите органи за да се достигне сексуална възбуда. В допълнение, болката оказва силен стрес върху тялото и ума, което води до допълнително понижаване на сексуалното желание.

  Втората най-честа причина за нарушен калциев баланс е дисфункция на околощитовидните жлези. Четири на брой, те отделят съединението паратхормон – силен модулатор на калциевата обмяна в тялото. При отделянето на твърде много паратхормон се нарушава равновесието между калция в кръвта и в костната тъкан – калциеви съединения се отделят под формата на соли и напускат костите – те изтъняват и се чупят по-лесно. Тези соли попадат в кръвта, където увреждат мускулната и нервна дейност – възбудимостта се понижава драстично, мускулатурата се отпуска, реакциите се забавят.

  Първата причина се трерита лесно – всекидневното консумиране на млечни продукти бързо възстановява нивата на калций. Могат да се вземат и хранителни добавки с калций, но те не трябва да заместват правилното хранене и не бива да се приемат повече от 2-3 месеца без лекарско предписание. Също така, приема на храни, богати на витамин D подобряват усвоянето на калций. Добри примери са сьомга, риба тон, яйца и др. С адекватен прием на калций и витамин D са нужни около 3 седмици за възвръщане на нормалните полови функции и здравословно либидо.

  В случай, че подобрение не настъпи се съветва консултация с ендокринолог – завишената активност на околощитовидната жлеза може да бъде коригирана оперативно.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »