Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.09.2018  » Леките аеробни упражнения презареждат мозъка

  Леките аеробни упражнения презареждат мозъка

  Източник: iStockphoto

  Редица изследвания са показателни, че упражненията и физическата активност имат положително въздействие върху физическите и умствени функции на хората. Но от упражнение до упражнение има разлика. Според проучване, проведено от Кайта Камиджо от факултета по спортни науки в университета Waseda, Токио, леките упражнения притежават по-благоприятен ефект върху когнитивните способности на индивидите, отколкото по-когнитивно изискващите такива.

  Мъже на възраст от 28 години са помолени да извършат три вида задачи: (a) извършването на когнитивна задача върху ергометър без тренировка; (б) извършването на когнитивна задача върху ергометър по време на тренировка; (в) извършването на когнитивна задача 30 минути след тренировката на ергометъра. Всяка сесия е била с продължителност 25 минути. Когнитивната задача, от своя страна, е трябвало да ангажира работната памет на участниците.

  За справка, работната памет e способността на мозъка да удържа и оперира върху вид информация за кратки периоди от време. Един прост пример е умножението на ум (например 5 х 12) без помощта на писалка и хартия. Като резултат от проведения експеримент, най-положителните ефекти се проявили в третия случай – когато когнитивната задача била проведена известно време след леката тренировка. Вторият случай, по време на който участниците били задължени да извършват когнитивния тест и в същото време да се упражняват, довел до това, което публикацията нарича „когнитивна умора“.

  Д-р Джон Райти, психиатър от Harvard Medical School в Бостън, който не е част от цитирания експеримент, споделя за Reuters Health, че "физическото упражнение подобрява работната памет“, но разковничето тук е, че „твърде много упражнения могат да изтощят мозъка за известно време." За да подобрите обаче паметта и вниманието си в краткосрочен план, например на работното място или в училище, най-добре е да се правят упражнения, които не се усложняват от допълнителни изисквания.

  Освен че резултатите в задачите, тестващи работната памет и вниманието, се подобряват скоро след леко аеробно упражнение, хората, които практикуват редовно такива тренировки, са частично защитени от характерния за възрастта когнитивен спад.
    puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »