Виенската държавна опера

© Посолство на Австрия

Виенската държавна опера

Вие може и да не отидете до Виена, но част от Виена може да дойде при вас. Няколко големите културни институции в австрийската столица имат любопитни предложения как да стане това.

Любителите на опера и балет от цял свят имат възможността да се наслаждават на спектакли от програмата на Виенската опера без да се налага да напускат дома си, съобщава австрийското посолство в България.

От началото на септември тази година проектът "Виенската държавна опера на живо вкъщи" предоставя онлайн достъп до 45 спектакъла от афиша на световноизвестната сцена. Те могат да бъдат гледани на живо от всяко устройство с интернет връзка. Стриймингът е на разположение в рамките на 72 часа.

От новия сезон 2018 - 2019 г. услугата предлага и включване на субтитри на шест езика. Другия опция, която подобрява преживяването, е възможността за избор между два канала. Единият показва случващото се на сцената в близък план, а другият - в общ. Пълната програма е публикувана на сайта на операта, където има и подробна информация за спектаклите.

Цената на услугата е 14 евро за спектакъл, а месечният абонамент струва 16,90 евро, което е приемлива сума, като се има предвид, че билетите за посещение на живо често започват с цени от 40 eвро и могат да стигнат доста над 250 евро.

През 2019 г. Виенската опера ще отбележи 150-годишния си юбилей. Нейни директори през годините са били музиканти като Густав Малер, Рихард Щраус, Херберт фон Караян, Карл Бьом, Лорин Маазел, а настоящият ѝ директор е Доминик Мейер. Всяка година в програмата на операта има 350 представления на повече от 60 оперни и балетни произведения. Сградата е построена по времето на Кайзер Франц Йозеф І като дворцов оперен
театър. Открита е тържествено на 25 май 1869 г. с постановката на "Дон Жуан"от Волфганг Амадеус Моцарт.

Кадър от сайта към изложбата Inside Bruegel

© insidebruegel.net

Кадър от сайта към изложбата Inside Bruegel


Ако подобно на операта, не смогвате да посетите и музеите във Виена, преди броени дни Музеят за история на изкуството пусна онлайн проекта Inside Bruegel. Ден по-рано бе открита и самата изложба, посветена на 450 годишнината от смъртта на Питер Брьогел Стария. Тя е определяна като "задължителна" за всеки любител на изящните изкуства. В нея се показва рядка сбирка от повече от половината оцелели негови произведения, представени чрез картини, рисунки и принтове, много от които досега са били достояние само на музейните стени и колекции.

Чрез специално създадения сайт Inside Bruegel може да разгледате картините от експозицията чрез мобилното си устройство или компютъра и то в изключително високо качество, да научите повече за процеса на съставяне, реставрацията и техниките, които са използвани за макрозаснемането на произведенията, както и други любопитни факти за изложбата. Тя продължава до 13 януари 2019 г..

Разбира се, нищо не може да замени удоволствието от живото съприкосновение с изкуството, но е добре да има начини да се докосваме до него и от разстояние.

dnevnik.bg