Неделя, 1 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.10.2018  » Как консумацията на сирене влияе на холестерола?


  Как консумацията на сирене влияе на холестерола?

  Направени са редица изследвания за това, как влияе консумацията на сирене на холестерола, но резултатите от проучванията са противоречиви. В някои от тях не се установява връзка между храненето с млечни продукти и сърдечните заболявания при по-възрастните хора.

  От друга страна, холестеролът не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид, когато се яде сирене. Повечето от тези млечни продукти съдържат натрий, който може да повиши кръвното налягане. Затова хората, които искат да ядат сирене, може да се наложи да намалят първо натрия, който получават от преработените храни. Това може да се осъществи и чрез намаляване на консумацията на червеното месо.

  По принцип тялото се нуждае от добрия холестерол, но когато се натрупа много в кръвта, той се превръща в „лош” и може да повиши кръвното и да се получат сърдечни заболявания.

  Сиренето, както и другите млечни продукти, са храна, която може да повиши нивото на холестерола, но това зависи най-вече от типа сирене. Важно е да се отбележи, че съдържанието на холестерол и наситени мазнини варира в различните сирена.

  Сирене чедър съдържа най-много холестерол, следвано от швейцарско и американско сирене, моцарела и пармезан. Съответно тези сирена имат най-голямо количество наситени мазнини, а нискомаслените, изварата и сметаната имат най-малко холестерол и най-ниско съдържание на мазнини. 

  Трябва да се вземе предвид и размерът на порцията. Ако сте избрали да ядете пълномаслено сирене, трябва да консумирате съвсем малка порция от него. Винаги проверявайте етикета на храните за съдържание на мазнини, за да сте сигурни, че не консумирате повече от препоръчителното. Сиренето съдържа полезни хранителни вещества като калций и витамини. За да не го изключвате от диетата си, може да го консумирате в умерени количества или да приемате нискомаслените сирена.

  Може да се заключи, че сиренето трябва да се консумира с умереност като част от разнообразна и здравословна диета. Най-добре е да се поговори с диетолог за това какви диетични решения може да повлияят на холестерола.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »