Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.10.2018  » Консумацията на кафе може да предотврати цироза
  Консумацията на кафе може да предотврати цироза


  Приемането на кафе всеки ден е свързано с намаляване на риска от цироза на черния дроб. Изследванията показват, че умерената консумация на кафе, може да понижи с 44% риска от смърт заради болестта.

  Учените обясняват, че кафето притежава биологично активни съставки, които имат противовъзпалителни свойства. Някои от тях са хлорогенна киселина, кахеол и кафестол. Те имат способността да защитават от цироза на черния дроб.

  Не са напълно ясни точните механизми, с които кафето успява да предотврати заболяването, но има някои теории. Една от тях е, че параксантинът, един от основните метаболити на кофеина, потиска растежа на съединителната тъкан, а това може да забави развитието на цирозата, чернодробната фиброза, но и на рака на черния дроб. 

  Специалисти твърдят, че има и други проучвания с над 430 000 участници, при които е открито, че умерената консумация на кафе, е свързана със значително намаляване на развиващата се цироза и най-вече при тези хора, които преяждат или пият често алкохол.

  Кафето е леснодостъпно за всеки и без значение дали е филтрирано, мигновено или еспресо, може да забави прогресията на чернодробното заболяване.

  Цирозата или хронично чернодробно заболяване е една от най-честите причини в Америка за фатален край, като над 30 000 души умират всяка година от него. Според скорошно изследване приблизително 0,27% от американците имат развита чернодробна цироза, а 69% от тях дори не знаят, че имат това заболяване. Чернодробната цироза може да бъде фатална, защото повишава риска от чернодробна недостатъчност и рак.

  Цирозата се появява заради увреждане на черния дроб. Тя може да се образува в резултат от дългосрочна консумация на алкохол, неалкохолна мастна чернодробна болест, лекарства, вируси като хепатит В и С, както и други.

  Въпреки че обикновено протича без симптоми, цирозата може да причини слабост, умора, жълтеница и загуба на апетит. Когато черният дроб е „ранен”, той се опитва да се възстанови, но в процеса на регенерация се формират белези, които затрудняват функциите му. Ако заболяването се открие навреме, увреждането на черния дроб може да се предотврати.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »