Сряда, 12 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.11.2018  » В кой момент от деня тялото гори най-много калории?
  В кой момент от деня тялото гори най-много калории?

  Хората са казали, че ние сме това, което ядем. И въпреки че в сентенцията има някаква истина, поне що се отнася до теглото ни, то далеч не зависи единствено от поеманата храна. Според съвременната наука, кога ядем и кога лягаме да спим също е от значение. Един от основните проблеми обаче е как да се изследва влиянието на споменатите фактори, а именно - как да се изолира влиянието на телесните циркадни ритми върху ритмите на „часовника“ (социално дефинираното време)?

  Учени от три институции - Harvard Medical School, Women’s Hospital и Penn State University - са намерили начин да изследват съответните процеси и да определят кога човешкото тяло гори най-много калории. За целта, екипът провежда необичаен експеримент върху 10 доброволци, 5 мъже и 5 жени, които в продължение на 37 дни е трябвало да живеят в лабораторни условия, ограничени от всякакъв достъп до външната среда, часовници, телефони и интернет. Допълнително, приемът на храна също е бил стриктно регулиран, както и се е внимавало участниците да не се въвличат в активности, които биха стимулирали допълнително горенето на калории.

  Регулирайки, освен всичко и режимите на сън, учените установяват, че количеството енергия, използвано за поддържане на основни функции като дишането или мозъчната активност, се поддържа от циркадните ритми – вътрешният хормонален цикъл, който ни информира, когато трябва да се подготвим за леглото и кога да се събудим. Според резултатите, публикувани в Current Biology, телесната температура на доброволците е най-висока по време на биологичния следобед (което означава, че тогава са горили най-много калории) и е най-ниска през биологичната нощ. Учените също така откриват, че тялото изглежда предпочита за гориво въглехидратите сутрин, а мазнините вечер.

  Екипът споделя, че телата изпълняват оптимално функциите си, когато режимите на хранене и сън са консистентни. Това обяснява защо хора с по-нестандартни работни смени имат склонността да трупат килограми – дисбалансът взима своите жертви. Бъдещите планове на изследователите е да се проучи как апетитът и реакцията на организма към храната варира в зависимост от времето на деня, както и как сънят влияе върху тези процеси.

  puls.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »