Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.11.2018  » Мандарините – вкусни и много полезни
  Мандарините – вкусни и много полезни

  Мандарината е цитрусов плод, който освен че е вкусен и освежаващ, е и много полезен. Съдържа хранителни вещества, подпомагащи здравето на тялото. Мандарините са богати на витамин А, С, В6, желязо, калций и магнезий


  Мандарините са плод, намаляващ възпалителните процеси в организма. Това свойство се дължи на високата концентрация на витамини, защото осигуряват антиоксиданти, които са от важно значение в борбата с възпаленията и острите заболявания. 

  Освен това подобряват имунната система, тъй като унищожават вредните патогени заради съдържанието си на биофлавоноиди, често срещани в цитрусовите плодове. Благодарение на високото съдържание на диетични фибри, плодът подобрява движението на червата и предотвратява появата на запек.

  Мандарините се оказват и ефективни в предотвратяването на някои видове рак. Те съдържат големи количества фито-съединения, притежаващи противоракови свойства и намаляващи клетъчните увреждания.

  Тези цитрусови плодове също защитават сърцето от вредните ефекти на свободните радикали, които предизвикват отлагане на атеросклеротични плаки и блокиране на кръвоносните съдове. Също подобряват кръвообращението и помагат за регулиране на кръвното налягане, тъй като съдържат калий, полезен за сърцето.

  Плодът е полезен и за намаляване на риска от остеопороза, характеризираща се с намаляване на костната тъкан. Тъй като мандарините са богати на калий, калций и магнезий, те подпомагат поддържането на костната херния и предотвратяват фрактурите. В допълнение, мандарините стимулират бързото заздравяване на рани. Това се дължи на витамин С в тях, който играе важна роля за синтеза на колаген.

  Мандарините са изключително полезни и за здравето на очите. За добро зрение е важен приемът на каротеноиди и антиоксиданти. Витамин А, съдържащ се в плода, помага за предотвратяване на макулната дегенерация, свързана с намаляване на зрението с възрастта.

  Не на последно място по важност е и свойството им да се борят с преждевременното стареене на кожата. Витамин С, намиращ се в тях, поддържа кожата здрава и млада. Редовната консумация на мандарини спомага за премахването на бръчки и фини линии, като подобрява външния вид на кожата.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »