Неделя, 20 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  24.12.2018  » Има ли при мъжете аналог на менопаузата?


  Терминът „мъжка менопауза“ звучи привлекателно, но не е най-правилният с оглед на наблюдаемите феномени, които следва да реферира. Обикновено, „мъжка менопауза“ се използва от лекари и лаици, за да опише състояние на намаляване нивата на тестостерон у мъжете, най-вече с оглед на напредващата възраст. Например до 80-годишна възраст серумните концентрации на тестостерон спадат до около 75%, а концентрациите на свободен тестостерон (т.е. фракцията, която е биологично достъпна за тъканите) до около 50% от това, което са представлявали, когато мъжът е бил на 20 години.

  Това намаляване се дължи отчасти на тестикуларна недостатъчност и отчасти на промени в хипофизната гонадотропин секреция. Като резултат, мъжът преминава през промени в сексуалното поведение (понижено сексуално желание, еректилна дисфункция), промени на моделите на сън (безсъние), физически (спад на маса, отпускане на гърдите) и емоционални изменения (ниско самочувствие, депресия).

  В действителност обаче, женската менопауза и т.нар. „мъжка менопауза“ са две различни състояния. Менопаузата буквално означава края на менструацията и се характеризира с внезапен спад на хормони като естроген и прогестерон. При мъжете производството на тестостерон намалява в продължение на много години и последствията не са непременно ясни. Налице е спад средно с 1% тестостерон годишно, започвайки от 30-годишна възраст. Не само че това не е толкова „драматично“ събитие, но не се случва при всички мъже със същата степен. Някои по-здрави и мъжествени представители на силния пол поддържат нивата си на тестостерон за по-дълъг период от време.

  С други думи, основната разлика от менопаузата се намира в постепенното естество на промяната.

  И така, какъв е най-добрият начин да се отнесем към съответното състояние при мъжете? Много лекари използват термина "андропауза", за да опишат свързаните с възрастта хормонални промени при мъжете. Другите термини в употреба включват мъжки климактериум, синдром на тестостероновата недостатъчност, частичен недостиг на андрогени при стареещия мъж и мъжки хипогонадизъм.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »