Понеделник, 24 Февруари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.01.2019  » Фитнес уреди или гири – предимства и недостатъци


  Физическата активност има редица ползи за организма – ускорява се метаболизмът, увеличава се тонусът и енергичността, профилактира се процесът на остеопороза.

  Изразът „Използвай или губиш“ е много подходящ в този случай – мускулите трябва да се поддържат, в противен случай стават по-слаби и губят обема си, когато не се използват достатъчно.

  Мускулната маса е с най-голям обем, когато човек е на около 30 години. След това постепенно започва да намалява, а на 50-годишна възраст този процес е вече напълно видим.

  Необходимо е да се натоварвате повече от обикновено. Щом мускулите се приспособят може да увеличите нивото на трудност, изразяващо се в по-голям брой повторения, по-чести тренировки, повишено натоварване.

  Предимства и недостатъци на гирите и спортните уреди:

  Спортните уреди с тежести Ви осигуряват натоварване на целеви мускулни групи и изискват минимална координация от Ваша страна. По-трудно се тренира със свободни тежести (гири), защото трябва да се координира равновесие, заемане на правилно положение на тялото, съответно се натоварват по-голям брой мускули.

  Гирите дават и по-голяма свобода – различни видове упражнения, дори и вкъщи, без да се налага посещение на спортна зала.

  В началото се започва с тренировки 2-3 пъти седмично, които се изпълняват в 3 серии, с 10-12 повторения, за всяка основна мускулна група. Постепенно натоварването се повишава с брой тренировки, серии, повторения и по-тежки гири.

  Важно е да се правят почивки на 40-75 секунди между отделните серии. Това е необходимо с цел даване възможност млечната киселина, която се натрупва или поне по-голямата част от нея да бъде елиминирана с кръвообращението.

  За доброто състояние на мускулите е необходимо след тренировка да си давате ден за почивка преди следващата тренировка. Така давате възможност на мускулите да се възстановят от „стреса“, на който са били подложени.

  Според изследване проведено в САЩ, жени, които тренират с тежестти поне 2 пъти седмично увеличават физическата сила с до 75%. В сравнение с жени, които водят заседнал начин на живот – те са по-гъвкави, запазват по-добро равновесие и са с по-високо самочувствие, както и по-рядко страдат от безсъние.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net