Понеделник, 20 Януари 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.01.2019  » 5 причини да консумираме повече цитруси


  Тази група плодове включва лимони, портокали и грейфрути. Те имат множество ползи за здравето от повишаване на имунитета до ефективна борба с рака.

  1. Цитрусите са богати на витамини и съединения

  Цитрусовите плодове са отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система. Един средно голям портокал съдържа ежедневната необходима доза витамин С. Цитрусите съдържат също витамини от група В, калий, фосфор, магнезий, мед. Те са богати и на множество съединения като флавоноиди, каротеноиди, които са изключително полезни за здравето.

  2. Те намаляват риска от камъни в бъбреците

  Камъните в бъбреците могат да се образуват, когато урината е много концентрирана. Те могат да се причинят и от ниски нива на цитрат в урината. Цитрусовите плодове могат да повишат нивата на цитрат, като намалят риска от камъни в бъбреците. Според данни от изследвания камъните в бъбреците са по-често явление при хората, които ядат по-малко цитруси.

  3. Цитрусовите плодове помагат в борбата с рака

  В проучване хората, които консумирали по един грейпфрут на ден или по една чаша сок от грейпфрут, са с по-нисък риск от рак на белия дроб. Други изследвания показват, че цитрусовите плодове могат също да предпазят организма от рак на хранопровода, стомаха, панкреаса и гърдата. Причината е, че цитрусите съдържат съединения като флавоноиди, които предотвратяват раковите клетки.

  4. Цитрусите стимулират здравето на сърцето

  Консумирането на цитрусови плодове е полезно за здравето на сърцето. Фибрите и флавоноидите в тях подобряват нивата на добрия холестерол и понижават лошия. Японско проучване установи, че хората, които ядат по-големи количества от тези плодове, са с по-ниска честота на сърдечни заболявания и инсулт. Изследване от 2017 г. показва, че грейпфрутът е свързан с намаляване на кръвното налягане

  5. Те защитават мозъка

  Флавоноидите в цитрусите могат да помогнат за предотвратяване на невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон, които са резултат от разграждането на клетките в нервната система. Тези заболявания са причинени и от възпаления. Флавоноидите в този вид плодове имат противовъзпалителни свойства, като защитават мозъчните клетки и подобряват функцията на мозъка.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net