Понеделник, 3 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.02.2019  » Храни, предизвикващи съня


  Някои от храните, които консумираме, са от решаващо значение за ежедневното ни функциониране и могат да повлияят на съня ни.

  1. Хумус

  Хумусът от нахут е с високо съдържание на аминокиселината триптофан, химично вещество, което помага за нормалното заспиване. Той е с високо съдържание на фолиева киселина, която спомага за регулирането на съня и витамин В6, който регулира биологичния ни часовник. Той е богат и на магнезий, минерал, който също допринася за успокояване на тялото и по-бързото заспиване.

  2. Авокадо

  Авокадото е с високи количества ненаситени мазнини, които повишават нивата на серотонин, химично вещество, стимулиращо частта на мозъка, която предизвиква съня. Плодът е с високо съдържание на магнезий, подпомагащ лесното и бързо заспиване.

  3. Киви

  Участници в едно проучване трябвало да консумират киви, за да се дефинира връзката между плода и съня. Тези, които консумирали два броя киви 1 час преди лягане всяка вечер в продължение на 4 седмици, заспивали с 35% по-бързо от тези, които не консумирали плодовете. Освен че е богато на антиоксиданти, каротеноиди, витамин С и Е, кивито подпомага задействането на хормона на съня, серотонин. Ниските нива на този хормон могат да причинят безсъние.

  4. Зърнени храни и обезмаслено мляко

  Зърнените храни могат да се консумират и на закуска, но и за вечеря. Те са с ниско съдържание на захар, а в съчетание с обезмаслено мляко, са идеална храна преди лягане. В допълнение, млякото съдържа аминокиселината триптофан, подпомагаща заспиването.

  5. Банани

  Тъй като плодът е отличен източник на калий и магнезий, консумирането на бананите помага на мускулите да се отпуснат и тялото да се приведе в сънливо състояние. Магнезият има положителен ефект върху качеството на съня, като удължава времето за сън и улеснява събуждането. Бананите съдържат и триптофан, който допълнително предразполага тялото към сън.

  6. Бадеми

  Бадемите се считат за една от най-добрите храни, подпомагащи заспиването. Те са източник на магнезий, отпускащ мускулите. Съдържанието им на калций успокоява тялото и помага на мозъка да преобразува аминокиселината триптофан в мелатонин, предизвикващ съня.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »