Вторник, 4 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.04.2019  » Какво ни дава манганът в храната?


  Магнанът е важен минерал, тъй като неговият недостиг е свързан с постоянна болка в ставите, влошаване на костите, проблеми с плодовитостта при мъжете и жените. Здравните експерти препоръчват балансиране на нивата на манган при жените за облекчаване на предменструалния синдром.


  За да се набави манган, може да се консумират следните храни:

  1. Сушени  кайсии

  Половин чаша сушени кайсии осигурява значително количество манган, който насърчава цялостното здраве. Сушените кайсии балансират сърдечния ритъм, повишават имунитета, засилват метаболизма и насърчават доброто функциониране на мозъка.

  2. Ананас

  Дори няколко парченца ананас дневно, доставят не малко количество манган в тялото. Консумирането на плода допринася за поддържането на тялото енергично, повишаване на имунната система, предотвратяване на анемията и осигуряване на антиоксиданти, необходими за кожата.

  3. Спанак

  Диетолозите препоръчват да се консумират поне 3 порции спанак на седмица. Освен, че е много полезен и че осигурява на тялото доза манган, спанакът подобрява симптомите на анемия, насърчава здравето на сърдечносъдовата система, контролира нивата на холестерол, подобрява здравето на очите и предотвратява свързаните с възрастта нарушения на паметта.

  4. Миди

  Манганът се срещат във варените раци, малките миди и стридите. Те осигуряват голямо количество от минерала, поради което трябва да се консумират умерено. Консумирането на миди подобрява сърдечната честота, насърчава кръвообращението, увеличава метаболизма, предотвратява преждевременното стареене и подобрява слабото зрение.

  5. Нахут

  Друг източник на манган е хумус от нахут. Ползите от нахута са свързани с понижаване нивата на лошия холестерол, насърчаване на кръвообращението, предотвратяване на стомашните разстройства, засилване на имунитета и укрепване на косата и ноктите.

  6. Кафяв ориз

  Кафявият ориз е много добър източник на манган. Ползите от него включват понижаване на излишните килограми, подобряване на храносмилането и балансиране нивата на кръвното налягане.

  7. Соя

  Освен манган, соята съдържа умерено количество разтворими и неразтворими фибри. Здравните ползи от соята включват намаляване нивата на лошия холестерол, насърчаване на кръвообращението, повишаване на имунитета, облекчаване на стомашните проблеми и поддържане на нормално телесно тегло.

  Източници на манган са също сладките картофи, фасулът, кедровите ядки, куркумата, царевицата, киноата и соята.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »