Четвъртък, 21 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2019  » Евроизборите като Игра на тронове, кой как би гласувал

  © Phil Noble, REUTERS

  Обратно на популярната теза, че изборите разделят европейците на две групи – анти европейци и проевропейци, изследване на Европейския съвет за външна политика установява, че избирателите далеч не са толкова поляризирани и всъщност все още избират своите позиции.

  Изследването на ЕСВП установява още, че отношението към националните и европейските институции и усещането, дали "системата" работи в техен интерес са най-добрите индикатори за настроенията на избирателите.

  Според изследователите този подход разделя избирателите на четири типа по аналогия с героите от сериала "Игра на тронове":

  - "Домът Старк", вярващите в системата (24% от избирателите) – основно намиращи се в Германия, Австрия, Чехия, Дания и Швеция, те смятат, че и европейските, и националните системи работят. Тези избиратели са предимно финансово стабилни и получили средно и по- високо от средното образование.

  - "Денерисианците", проевропейските изостанали (24% от избирателите) със силно представителство в Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Испания, те са силно скептични по отношение на своята национална политическа система, но вярват в европейската система. Тези избиратели имат най-ниски средни доходи, сравнено с останалите групи, и са съставени предимно от милениали и представители на Поколението Х.

  - "Врабците", жълтите жилетки (38% от избирателите), преобладаващи във Франция, Гърция и Италия, те не вярват в политиците и политическите системи, както на национално, така и на европейско равнище. Мобилизираните "врабчета" са средно над 50 години и имат същите доходи като Дома Старк. Във Франция и Италия в тази група преобладават жените.

  - "Свободният народ от севера", националистите евроскептици (14% от избирателите) – съсредоточени предимно в Австрия, Дания и Италия, те смятат, че националните им политически системи работят и искат да видят репатриране на власт от Брюксел. Тази група включва така наречените бейбибумъри и избирателите, които идеологически се намират малко по-надясно.

  dnevnik.bg


  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »