Петък, 3 Април 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.06.2019  » Храненето през нощта. Какви рискове крие?


  Може би ви се е случвало да се събудите посред нощ и да сте зверски гладен. Ако това се случва често, е възможно да страдате от т.нар. синдром на нощното хранене. За пръв път е описан при група пациенти, които не изпитват глад сутринта, но са прекарали нощта пред хладилника. Те съобщават също и проблеми със съня. За този синдром е доказано, че както при системното преяждане, има риск от затлъстяване. Въпреки че вечер не се преяжда, тази храна се явява като допълнителни калории, които не се компенсират с по-голям енергоразход.

  Какви са симптомите на синдрома на нощното хранене? Отличителна характеристика на състоянието е времето, през което се получава по-голямата част от дневния енергиен прием. Хората, които се хранят предимно вечер, почти не се хранят през деня. При тях основният енергоприем е между 20 часа и 6 часа сутринта.

  При тях не е необичайно ставането през нощта за малка подкрепителна закуска. Много често храненето през нощта е съпроводено и от други състояния като депресия и безсъние, които значително влошават качеството на живот. Оказва се, че синдрома на нощното хранене е причина за поява на още два вида разстройства – депресивно състояние и безсъние. 

  Нощното хранене повлиява и общото здравословно състояние. Доказано е, че системното хранене през нощта, след 22 часа повишава риска от затлъстяване многократно. Наднорменото тегло от своя страна е рисков фактор за отключване на редица хронични заболявания като хипертония (високо кръвно налягане), съдови инциденти – инфаркт и други сърдечни заболявания, диабет тип 2 и артрит. Наднорменото тегло е рисков фактор и за заболяването – сънна апнея. Това е сериозно заболяване, което сериозно може да наруши нощния сън.

  Причини за поява на синдрома. Повечето проучвания в тази област сочат, че основните причини са хормонални. Установено е, че хората, които се събуждат през нощта, за да ядат имат по-ниски нива на мелатонин (хормона на съня) и по-високи нива на кортизол (хормон на стреса). Високите нива на кортизол водят до понижаване нивата на хормона лептин (хормонът, който потиска глада). В резултат на този дисбаланс възниква безсъние, огладняване и засилване на тревожността и депресивните състояния.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »