Сряда, 28 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.07.2019  » Цариградско грозде - идеално за борбата с високата захар


  Познавате ли цариградското грозде?! И неговия кисел, тръпчив, специфичен вкус, толкова подходящ за горещите дни през лятото...

  Има няколко сорта цариградско грозде, като най-популярните са Ribes uva-crispa и Ribes hirtellum, които са близки до черния, белия или червения касис.

  Плодовете на цариградското грозде не могат да се сбъркат, те имат специфична визия – дребни са, но далеч по-големи от плода на касиса, жилките прозират през обвивката им и противоположно на дръжката им имат малко сухо шипче, което се отстранява лесно. Цветът на зърната може да бъде зелен, бяло-жълт, розов или дори тъмно лилав. Вкусът – от тръпчив до сладък.

  Въпреки че няма да намерите цариградско грозде, предложено подобно на малините, то има своите специфични хранителни качества и може да се окаже особено полезно за някои...

  Сравнително нискокалорично е – около 44 ккал за 100 г. Естествено, мазнините и протеините в него липсват, ако изключим намирането на 1 г мазнини за порция от 150 г.

  Предполагаемо, богато е на фибри - приблизително на 1 г въглехидрати се отриват малко повече от половин грам фибри, което е едно прекрасно съотношение, показващо диетичната му стойност.

  Със 100 г цариградско грозде можем да си осигурим около 17% от необходимите ни фибри за деня. Съдържа и от двата вида – разтворими и неразтворими, което означава, че създава не само усещане за засищане, но и подобрява запека.

  Друга положителна страна на фибрите е, че имат благоприятен ефект върху показателите на захарта и липидите в кръвта. Те задължително влизат в профилактичните хранителни режими срещу сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, възпалителни състояния и някои видове рак.

  Цариградското грозде е особено богато на витамин С – 100 г от него може да ни достави една трета от необходимата ни дневна доза, което може да подкрепи организма ни в три направления имунитет, млада и здрава кожа и функционираща нервна система, без да изключваме факта, че той е добър антиоксидант, справящ се с лошите ефекти на възпалителните процеси в организма.

  Дребният плод е добър източник и на мед – в 100 г се намират 8% от дневните ни нужди от този минерал, също необходим на имунитета и централната нервна система, но и ценен за сърдечносъдовото здраве.

  В цариградското грозде се съдържат още полезните витамини В5, без който организмът ни не може да образува мастни киселини, и В6, от който се нуждаят множество клетки и ензими в тялото, за да функционират и преобразуват храната в енергия.

  Зърната му съдържат и манган, който подпомага метаболизма, костното формиране, имунния отговор и репродуктивната система, и калий – жизненонеобходим за нормалното функциониране на клетките.

  Цариградското грозде е богато на антиоксиданти, които възпрепятсват възникването на различни болестни процеси, в това число и дегенеративните и въобще, стареенето.

  Част от атрактивните флавоноиди в цариградското грозде са кверцетин, мирицетин, кемпферол и изорамнетин.

  Друг вид фитонутриенти са антоцианините, които се отразяват добре на очите, уринарния тракт и паметта.

  Тръпчивият вкус на зърната се дължи на органичните киселини, за които се смята, че намаляват риска от инсулт и болестта на Алцхаймер.

  Не само на фибрите се дължи добрият ефект по отношение контрола на кръвната захар. Цариградското грозде съдържа един специфичен екстракт, за който изследвания намират, че потиска алфа-глюкозидазата, тоест той се свързва със специфичен ензим в тънките черва и пречи на придвижването на захарта от тях в кръвообращението.

  Ароматната хлорогенна киселина допълва „антизахарен тръст“, като забавя абсорбирането на въглехидратите, което предотвратява скока на глюкозата в кръвта и прави цариградското грозде задължителна комбинация на храната, която сме консумирали при пристъп на вълчи глад!

  Други ароматни киселини в цариградското грозде са кафеена, кумаринова, хидроксибензоена и елагова киселина.

  Хапвайте го, полезно е!

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »