Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.08.2019  » Авокадо – плод с висока хранителна стойност


  Авокадото се счита за една от най-здравословните храни на планетата. То е вкусен плод източник на фибри, есенциални мазнини, калий и витамин К.

  А какво всъщност представлява авокадото? Това е плод, чийто произход е Мексико. Днес авокадото се култивира и отглежда по целия свят. Дървото авокадо (лат. Persea Americana) е от семейство Лаврови, цъфти с зелено-жълти цветове. Има няколко вида авокадо, като най-популярните в Европа са сортовете „Фуерте“ и „Хас“.

  Плод или зеленчук е авокадото? В кулинарно отношение авокадото се използва повече като зеленчук, но всъщност е плод. То се използва успешно както в солени, така и в сладки ястия. Плодовете сами по себе си се отличават с тънка, тъмно зелена кора и вътрешна месеста част. Когато плодовете са добре узрели месестата част е мека на пипане и лесно се мачка.

  Хранителни факти за чудния плод. Авокадото е заредено с големи количества важни и необходими нутриенти. Освен всичко, авокадото е висококалорична храна. В състава си то съдържа фибри, витамин К, фолат, витамин С, витамин Е, В3, В6, мед, калий и др.

  Колко калории съдържа авокадото? Един обелен плод, без кожата и костилката (приблизително 130 гр) съдържа около 230 кал, от които 11 гр въглехидрати, 2,7 гр протеин, 21 гр мазнини, 9,2 гр фибри, 28,6 микрограма витамин К и т.н.

  Ползите, които ни предоставя авокадото. Подобрява сърдечната функция. Плодът и в частност маслото от него подобрява работа на сърцето като поддържа нивата на холестерол. Правени са проучвания как авокадото влияе на липидния профил. Участниците били разделени на две групи – здрави доброволци и доброволци с повишен холестерол. След едноседмичен прием се наблюдава спад в нивата на общия холестерол с 16% при групата на здравите доброволци.

  Резултатите в другата група показват намаление на нивата на общия холестерол със 17% и понижение на лошия (LDL) холестерол с 22%.

  Подобрява здравето на очите кожата и косата. Мастноразтворимите витамини и мазнините в състава му правят авокадото изключително ценно. Те изглаждат кожата, заздравяват структурата на косата и подобряват зрението. Авокадото се явява един от най-добрите натурални хидратанти за кожа.
   

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »