Сряда, 8 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  09.09.2019  » Офицер и шпионин на Полански дава старт на CineLibri


  Новият филм на Роман Полански дава старт на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал "CineLibri". Тържествената церемония по откриването ще се състои на 5 октомври в зала 1 на НДК от 19:00 ч. и ще бъде съпроводена с космически акустичен пърформънс на Мила Робърт, официално представяне на програмата и гостите на фестивала.

  Копродукцията на Франция и Италия "Офицер и шпионин", адаптация по бестселъра на Робърт Харис, ще бъде показана у нас след официалната си премиера в рамките на 76-ото издание на кинофестивала във Венеция. На практика това ще бъде второто излъчване на филма в света. Появата на Полански във Венеция за пореден път разбуни духовете и предизвика полярни реакции, но това не попречи на филма да влезе в конкурсната програма и да отнесе номинация за "Златен лъв". Полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход си остава едно от най-авторитетните имена в съвременната кинематография. Достатъчно е да споменем творби като "Китайски квартал" (1974 г.), "Тес" (1979 г.), "Горчива луна" (1992 г.) и "Пианистът" (2002 г.).

  "Офицер и шпионин" е естетски поднесено съчетание на историческа драма и трилър с внушителен бюджет и първокласен кастинг, в който блестят имената на Жан Дюжарден ("Артистът"), Луи Гарел ("Изключителният Годар"), Матю Алмарик ("Скафандърът и пеперудата"), Еманюел Сене ("Венера в кожи"). Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 година, когато, несправедливо обвинен в предателство, младият еврейски офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Робърт Харис ни разказва една история, изградена с безспорно майсторство, която звучи изумително актуално и днес – история за лов на вещици, за тайни трибунали, за неуправляеми разузнавателни агенции, за съдбата на доносниците. Полански и Харис вече имат в актива си плодотворно сътрудничество. Става въпрос за филма "Писател в сянка" (2010 г.), удостоен с над 30 отличия.

  Между 5 и 20 октомври зрителите на фестивала "CineLibri" ще станат свидетели на забележителни филмови и литературни премиери, ще се срещнат с кинорежисьори от световна величина и с други ярки фигури от света на изкуството. Предстоят знакови чествания, бляскави галавечери на различни култури, паралелни образователни събития и конкурси. Тази година фестивалът ще се състои в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото "Петото измерение" и ще покаже превъзходна селекция от 55 филмови продукции, завършени през последната година.

  Билетите са в продажба на сайта на "CineLibri" и на касата на НДК с промоционална цена от 10 лв. за "рано пиле", валидна до 18 септември. След 18 септември редовната цена на билетите ще бъде 12/15 лв.

  avtora.com

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »