Неделя, 27 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.10.2019  » Консумация на чесън - за борба с инфекциите


  Редовната консумация на чесън оказва положително въздействие върху имунните сили на организма. Това е причината да се препоръчва за превенцията на различни видове инфекции - вирусни, бактериални, включително и микотични. Според проучване всекидневният прием на чесън намалява броя на настинките с до 63% в рамките на една календарна година. Средната продължителност на симптомите на настинката също е намалено с до 70%. Препоръките за ежедневна консумация трябва да се спазват най-вече през есенно-зимните месеци.

  На какво се дължат тези резултати? С важна роля е едно от съединенията, които се съдържат в чесъна - алицин. Други вещества са диалил дисулфид и S-алил-L-цистеин. Чесънът е богат още на манган, витамин В1 и В6, витамин С, селен, фибри, калций, мед, калий, фосфор, желязо. Съдържа и флавоноиди, аминокиселини и олигозахариди.

  Консумирането на чесън може да помогне и за детоксикацията на организма от тежки метали. Серните съединения имат основна роля в този процес. Според проучване на служители в завод за автомобилни акумулатори, които са ежедневно изложени на олово, се установява, че чесънът намалява нивата на олово в кръвта с до 19%.

  Активните съединения в чесъна имат отношение и към намаляване на кръвното налягане. Чесънът може да се приема в натурална форма или под формата на таблетки, които съдържат активни вещества с хипотензивно действие. Той оказва понижаващ ефект и върху нивото на общия и лошия холестерол в кръвта с около 10-15%.

  Антиоксидантите, намиращи се в чесъна имат протективен ефект срещу болестта на Алцхаймер и други форми на деменция.

  Чесънът е полезен и за костите. Редовното му консумиране може да сведе до минимум загубата на костна плътност чрез увеличаване на естрогена при жените в менопауза. Не само чесънът, но и лукът има благоприятно въздействие при остеоартрит.

  Чесънът може да се добавя към почти всяко едно ястие. Той се предлага под различни форми – на скилидки, чеснов прах или чесново масло. Единственият му недостатък е миризмата, която причинява лош дъх след консумация, поради което е най-добре да се консумира вечер.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »