Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.10.2019  » Тангентор – ползите от въздействието на масажа и водата


  Тангенторът представлява специална вана за хидротерапия (водолечение), извършвана с подводен струен масаж. Използва се много често за тонизиране на мускулатурата и възстановяване след травми, особено при спортисти. Терапията съчетава успешно въздействието на масажа и водата, особено ако тя е минерална. Тангенторът е и най-често прилаганият вид хидромасаж в практиката.

  Струята вода се подава от помпа, която засмуква част от водата във ваната и чрез специален маркуч с накрайник терапевта я насочва към проблемната част от тялото. Така се съчетава релаксиращия ефект от топлината на водата и тонизиращия ефект на водната струя, използвана за масаж. Тангенторът позволява безболезнен, но същевременно дълбок масаж на тъканите, върху които се оказва пряко въздействие. Това от своя страна го прави много по-ефективен като възстановителна процедура.

  Дозирането на интензитета, с който се извършва процедурата става чрез промяна в налягането на водата, разстоянието, на което се отдалечава наконечникът, както и ъгълът и напречното сечение на използваната дюза.

  По-малкото разстояние от кожата, по-големият ъгъл и дюза с по-малко сечение правят процедурата значително по-натоварваща. Обикновено се използва налягане от 0,5 до 3 атмосфери, а разстоянието от тялото е между 5 и 15 сантиметра.

  Важно е да се отбележи, че различните части на тялото могат да поемат различни натоварвания, като в областта на гърба налягането не трябва да надвишава 5 атмосфери, а на крайниците 4 атмосфери. Температурата на водата може да е близка до телесната - индиферентна (34-36° C) или топла (37-38° C) в зависимост от конкретните цели, а процедурата е с времетраене  между 10 и 30 минути, средно 15-20 минути. Провеждат се 10-15 сеанса, като се препоръчва те да бъдат през ден.

  Процедурата започва с 5-6 минути покой, за да може тялото да свикне с водата и да мускулатурата да се отпусне. Започва се с лек масаж първоначално – съответно слабо налягане на водната струя – най-често до 0,5 атмосфери. След това водната струя се концентрира върху болния участък, където налягането, което се оказва е много по-високо от първоначалното.

  Използват се кръгообразни движения, като се следва линията на лимфния дренаж и венозния отток. Започва се отдолу и постепенно наконечникът се придвижва нагоре по тялото, в обработвания участък.

  Общите въздействия върху тъканите са отпускане на мускулатурата, намаляване на напрежението, подобряване на периферното кръвообращение и микроциркулация. Успоредно с това се подпомага дренирането на тъканите и изхвърлянето на отпадните продукти от метаболизма. Това действие обяснява и по-бързото възстановяване след спортно претоварване и за подобряване на общия тонус.

  Показания за терапия с тангенторна вана са различни ставни заболявания – ревматизъм, артрози; някои неврологични заболявания – мигрена, плексити, радикулити, болки в гърба, нарушения със съня. Показани са заболявания, свързани с нарушения на метаболизма, задържане на течности, някои бъбречни заболявания, включително наднормено тегло и целулит.

  Подводно-струевият масаж стимулира кръвообращението и лимфната циркулация, като по този начин стимулира обмяната на веществата и допринася за детоксикацията на организма. Въздействието върху лимфния дренаж има отношение и към подпомагане на имунната защита.

  Противопоказания за тангенторни вани са злокачествени заболявания, някои инфекциозни болести, както и състояния, придружени с висока температура. Не се препоръчва да се правят процедури и при пациенти, склонни към кръвотечения, както и с напреднал стадий на хипертония.

  puls.bg
   

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »