Вторник, 24 Ноември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  25.11.2019  » Хапвайте боб, ако искате здраво сърце!


  Консумацията на варива – това са боб, грах, леща и др. бобови – редуцира риска от развитието на сърдечносъдово заболяване, високо кръвно налягане и коронарна болест на сърцето според ново проучване, представено в сп. Advances in Nutrition.

  При хората с най-висока консумация на бобови култури честотата на сърдечносъдови заболявания, коронарна болест на сърцето и хипертония е с 10% по-ниска, в сравнение с тези, които ги слагат на трапезата си рядко. 

  Заключението е на база прегледа на няколко кохорни проучвания, които оценяват значението на консумацията на варива във връзка с кардиометаболитните заболявания и свързаните с тях маркери. 

  Честотата на сърдечносъдовите заболяване и висока. Лечението им е след най-скъпите и в същото време те остават водеща причина за смъртта на милиони хора. Това важи и за българите. По данни на Министерство на здравеопазването в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечносъдови заболявания. По друг начин казано те са причина за 65% от смъртността в страната. 

  Според автора на проучването д-р Хана Кахлеова, директор на отдела за клинични изследвания на Лекарския комитет по отговорна медицина в САЩ, природата ни е дала изключително достъпен и евтин начин, чрез който бихме могли да контролираме риска от кардиоваскуларни оплаквания. 

  Според диетолозите полезния за сърцето ефект на варивата се дължи на фибрите, растителните протеини и микроелементите в тях. В същото време бобовите култури не съдържат холестерол и са храна с нисък гликемичен индекс, което е важно качество предвид натовареното ни с бързи въглехидрати ежедневно меню. 

  Бобовите култури са влезнали на трапезата на българина преди няколко столетия и са част от традиционната ни национална кухня. Факт обаче е че с навлизането на западния стил на хранене и отварянето на пазарите храненето ни започна да ги изключва и редица поколения предпочитат да наблегнат на хамбургера пред купата вкусна бобена чорба, например. 

  Фасулът, както и другите варива, обаче може да се консумира и в модерен вариант – да стане част от богата салата с дресинг или прецизно блюдо с гарнитура и от бобова култура. 

  Една порция допълнително на ден се оказва инструмент, с който можем да понижим кръвното налягане, споделя д-р Кахлеова.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »