Събота, 26 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.12.2019  » Сухота по време на секс


  Вагиналната сухота е проблем, който въпреки че не води до тежки физиологични нарушения, влияе върху емоционалното състояние на жената. Среща се сред жени на всякаква възраст, като честотата му е по-голяма сред жени в периода на перименопауза и на менопауза.

  Лигавицата на влагалището е покрита с многослоен плосък невроговяващ епител, чиито клетки са богати на гликоген и участват в продукцията на мукус, които има овлажняваща функция. Пролиферацията (увеличаването на броя) на клетките на лигавичния епител и секрецията на мукус се стимулират от половите хормони – главно естрогени. Естрогените осигуряват поддържането на киселинна среда във влагалището, колагеногенезата, еластиногенезата и секрецията на мукус от клеките на лигавицата.

  Понижаването на нивата на естрогени е свързано с появата на неприятна вагинална сухота. Ниските нива на естрогени спират производството на естествен лубрикант и пролиферацията на епителните клетки, в резултат на което влагалищната лигавица изтънява и губи своя еластицитет. Вагиналната сухота поради естрогенов дефицит се наблюдава основно сред жени в менопауза и е част от т.нар. постменопаузален атрофичен вагинит.

  Причина за ниските нива на естрогени, водещи до вагинална сухота, могат да бъдат още кърменето, противотуморната терапия (химиотерапия и лъчетерапия в областта на малкия таз), прием на антиестрогени за лечение на различни състояния (напр. ендометриоза). Премахването на яйчниците (оофоректомията) също е свързано с естрогенов дефицит и може да причини вагинална сухота.

  Други причини, които могат да доведат до вагинална сухота, са използването на вагинални душове, които нарушават вагиналния pH-баланс, прекомерният стрес в ежедневието, липсата на предразположение преди пристъпване към същинския полов акт, както и някои автоимунни заболявания, сред които е синдромът на Сьогрен. Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване, свързано с недостатъчно в производството на телесни течности.

  Симптоми, характерни за вагиналната сухота, са болка по време на полов акт (диспареуния), болка и паране при уриниране, чести инфекции на урогениталния тракт, болка, зачервяване, парене в областта на външните гениталии. Възможна е появата на вагинално кървене. При жени в менопауза или в периода преди настъпването ѝ (перименопауза) вагиналната сухота е само един от симптомите. За тях е характерна появата на топли и студени вълни, раздразнителност, нощни изпотявания, нарушения в съня, повишаване на телесното тегло, болки в ставите.

  Обикновено вагиналната сухота не е сериозен физиологичен проблем. Затруднения настъпват в сексуалния живот на пациентката, което може да се отрази на емоционалното й състояние и да я накара да се чувства потисната, раздразнителна и депресирана. Поставянето на диагноза се извършва след преглед при гинеколог на базата на оплакванията на пациентката и резултатите от проведените изследвания. При тазово изследване се установява изтъняване на вагиналната лигавица, забелязват се зачервявания, оток и разранявания в областта на вулвата. Изследване на половите хормони може да потвърди съмнения за настъпване на менопауза – ниските нива на естрогени и високите нива на фоликуло-стимулиращ хормон са белег за това.

  За облекчаване на вагиналната сухота може да се използват лубриканти – предпочитат се тези на водна основа. Когато лубрикантите не могат да се справят с неприятния симптом и вагиналната сухота се дължи на естрогенов дефицит, е нужно прилагане на хормонозаместителна терапия. Хормоналната терапия може да бъде системна, състояща се в прием на синтетични полови хормони перорално, или локална. При локалната терапия хормоналният препарат се прилага вагинално и много малка част от него преминава в системния кръвен ток. Предпочитана е локалната пред системната терапия, тъй като последната крие риск от сърдечносъдови проблеми, ендометриален карцином, карцином на млечната жлеза и др.

  Локалните естрогени имат различни форми на приложение: вагинални глобули, вагинални кремове и вагинални пръстени. Вагиналните таблетки и кремове се прилагат всеки ден в продължение на две седмици, след което приложението им се намалява до 2-3 пъти седмично. Вагиналният пръстен трябва да се сменя периодично. Той осигурява контролирано освобождаване на естрогени за определен период от време.

  За предотвратяване на вагиналната сухота се препоръчва избягване използването на продукти за интимна хигиена, съдържащи парфюмни вещества, както и ограничаване на вагиналните душове. Според проучване, публикувано в списанието Американската медицинска асоциация, за подобряване състоянието на гениталния тракт при жени в менопауза е препоръчително увеличаване на сексуалната активност, тъй като тя повишава кръвния поток към областта. Препоръчва се приемът на соеви продукти, тъй като те съдържат изофлавони, които са от групата на фитоестрогените и спомагат за поддържане на хормонален баланс.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »