Събота, 26 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  04.12.2019  » Кой не обича гурме?


  Гурме е човек с изискан вкус и високи изисквания към храната. Думата идва от френското gourmet - „гастроном“. В първия смисъл на понятието това е ценител на добрата храна и напитки, чувствителен към вкусове и аромати, за когото е важно правилното им съчетание. Той се наслаждава на сравнението на различни нюанси на вкусовете и не на последно място на визията на ястията. Думата гурме вече се е наложила и като прилагателно, описващо изискани ястия, приготвени от висококачествени продукти с много въображение и оформени с творчески усет. Често се употребява и  словосъчетанието гурме ресторант - елегантни заведения с отлична храна и напитки, които придобиват все по-голяма популярност в света.

  След стотици епизоди на многото кулинарни предавания в тв ефира едва ли има човек, който да не поназнайва поне нещо за гурмето. Представата на много нашенци за него обаче все още е „малки порции скъпа храна със странни имена, сервирана в големи чинии”. Застъпниците на националната кухня са готови яростно да спорят за предимствата на пълната чиния с боб пред култовия френски деликатес Фоа гра (Foie gras). За непосветените това е черен дроб от гъска или патица, приготвен по специален начин. Е, на скептиците по отношение на висшата кухня можем да съобщим добра новина – вече има гурме вариант на емблематичната гозба за българската трапеза боб с наденица. Любителите на дреболийки (субпродукти) също могат да са спокойни. Така че, философията на гурме културата в никакъв случай не противоречи на националните традиции в храненето. Просто издига изискването към вкуса и визията на храната на друго ниво. Това, че информацията за гурме ястията вече е повече и по-достъпна, не означава, че шеф готвачите и собствениците на заведения трябва да очакват масов отлив от механите и навалица пред гурме ресторантите. В крайна сметка, нека всеки сам решава какво да има в чинията му. Важното е обаче, ако някой казва, че не харесва гурме, да знае какво изпуска. 

  Рецептите за гурме са стотици и включват голяма гама продукти. Месата са от всички популярни видове – телешко, агнешко, свинско, пилешко, заешко. Рибата и морските дарове също са сред предпочитаните продукти. Ястията включват още зеленчуци, ядки, плодове и разнообразни подправки, включително екзотични. Гурме менютата по принцип са здравословни, което е следствие от съчетаването на съставките и начина на приготвяне, което ги прави лесни за усвояване. Термичната обработка най-често е печене или задушаване на пара. Поднасят се в комбинация със зеленчуци и апетитни сосове, а акцент в гурме кухнята е атрактивната презентация на ястията. Едно и също блюдо може да бъде оформено в чиниите по много различни начини, които зависят от артистичните виждания на готвачите. Особено важна е и бавната консумация на храната, за да могат ценителите на гурме да се насладят пълноценно на качествата на кулинарните шедьоври. 

  Смята се, че гурме не може да се готви в домашни условия, защото тази кухня се свързва със сложно приготвени и сервирани блюда. Вярно е, че много от рецептите изискват голям набор от качествени продукти и специфични подправки, но ако сте решили да експериментирате в тази област, не се налага да купите целия супермаркет и да отделите един почивен ден. В интернет може да намерите и по-лесни рецепти с достъпни продукти. Магията е в съчетаването им и в начина на обработка и поднасяне.

  И все пак, ако решите да се насладите на истински гурме вкус, е добре да изберете да консумирате професионално приготвена храна в уютна обстановка. Така ще си спестите време и евентуални разочарования. Не случайно вече се е наложило и понятието гурме туризъм. Ако желаете да предприемете вкусно пътешествие много добра дестинация е Банско. Там в ресторант Леонардо и в ресторант Фондю ще може да получите всички удоволствия от храненето на едно място – отлични ястия в изискана обстановка и добро обслужване.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »