Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.01.2020  » Мед за кръвно и холестерол, гърлобол, кашлица и рани


  Медът е много богат на растителни съединения, полезни за здравето. Една супена лъжица мед съдържа 64 калории, 17 г захар, включително фруктоза, глюкоза, малтоза и захароза. Той не съдържа почти никакви фибри, мазнини и протеини. В естествения пчелен мед има малки количества ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, калций, магнезий, манган, калий и цинк.

  Висококачественият мед е богат на много важни антиоксиданти като органични киселини и фенолни съединения като флавоноиди. Антиоксидантите са свързани с намален риск от сърдечни пристъпи, инсулт и някои видове рак. Те също стимулират очното здраве. Антиоксидантите още понижават кръвното налягане, тъй като помагат на артериите в сърцето да се разширят, като се увеличава притокът на кръв към него. Те също може да помогнат за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци, които стоят в основата на инфаркта и инсулта.

  Консумирането на мед може да понижи лошия LDL холестерол и възпалителните процеси, като същевременно повиши добрия HDL. В едно проучване на 55 пациенти се установи, че тези, които консумирали мед понижили LDL холестерол с 5,8%, а увеличили HDL холестерол с 3,3%. Въпреки че медът е по-добрият вариант от захарта за диабетиците, той все пак трябва да се консумира с повишено внимание. 

  Хапването на качествен пчелен мед може да понижи и триглицеридите. Повишените кръвни триглицериди са фактор за сърдечни заболявания. Те са свързани и с инсулинова резистентност, основен виновник за получаването на диабет тип 2. Нивата на триглицеридите обикновено се увеличават при консумация на голямо количество захар и рафинирани въглехидрати.

  Медът също може да помогне за потискане на кашлицата при възрастните и децата. Кашлицата е често срещан проблем при деца с инфекции на горните дихателни пътища. Според едно проучване медът действа дори по-добре, отколкото някои лекарства за кашлица. Медът е и стар лек за възпалено гърло. Той е идеален компонент към чая за кашлица, но не бива да се поставя в гореща вода, защото се губят ценните му хранителни вещества.

  Медът може да се използва и локално при рани и изгаряния. Това се дължи на неговите антибактериални и противовъзпалителни ефекти. Нещо повече – медът може да помогне за лечението на кожни състояния като псориазис, много суха кожа и екземи.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »