Понеделник, 10 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.01.2020  » Ябълковият оцет – ползи и заблуди


  Ябълковият оцет си е спечелил славата на лек за всички и всичко – почитателите му твърдят, че може да бъде полезен за загубата на тегло, за по-красива коса, а високото му съдържание на пектин успокоява чревните спазми, бори се с гъбичките, понижава холестерола, отпушва възпалените синуси и дори пази от рак. Но дали е така?

  Ябълковият оцет се прави от ферментирали ябълки. През първата фаза захарта в ябълките подхранва бактериите Saccharomyces cerevisiae (захарни гъбички), които в процеса на хранене и размножаване я преобразуват я алкохол.След като премине първата фаза на ферментация (сладката) получения плодов алкохол се оставя на топло и в него се заражда култура на още една бактерия – Acetobacter. Тя преобразува алкохола в оцетна киселина, а именно тя има заслуга за славата на ябълковия оцет като универсален лек.

  Редица изследователи и специалисти обаче поглеждат скептично към стипчивата течност. „Ефектите са скромни – в тях има много малко наука, която ги подкрепи“, категоричен е д-р Дейвид Л. Кац, основател на изследователския център за превенция в Йейлското медицинско училище в Ню Хейвън, Кънектикът. "Според мен основния мит около ябълковия оцет е заключен в идеята за „бързо справяне с проблемите“, а не в решаването им дългосрочен план", гвърди д-р Кац. Той е категоричен, че киселата течност в големи количества изобщо не е безопасна за всички – особено за тези, които страдат от киселини, болни зъби или за хората с диабет. 

  Увеличава риска от хипогликемия при диабет

  Изключително популярно е твърдението, че ябълковият оцет е благодат за хората с диабет тип 2, защото понижава кръвната захар. Но в рецензия, публикувана през май 2018 г. в Journal of Evidence - Integrative Medicine, се отбелязва, че няколко малки проучвания определят ефектът му като спорен.

  По-скоро хората с диабет трябва да подхождат с повишено внимание към ябълковия оцет и да не разчитат на „чудодейните му сили“. Защото друго проучване сочи, че приемането на оцет всеки ден намалява скоростта на стомашното изпразване сред инсулинозависимите пациенти и тези с диабетна гастропареза. Забавеното изпразване на стомаха може да затрудни опасно контролирането на кръвната захар.

  Стомашни проблеми

  Способността на ябълковия оцет да потиска апетита идва от факта, че с него се забавя процеса на изпразване на стомаха, отбелязва още един документ, публикуван през май 2014 г. в Международния журнал за затлъстяване.

  Затова и ябълковия оцет често е главен герой в многобройните диетични режими за редукция на теглото, защото създава чувство за ситост. Но при пациенти с гастропареза – заболяване известно като „ленив“ стомах, което засяга нормалните спонтанни контракции на стомаха и нарушава храносмилането, може да бъде опасен.

  Изгаряния на хранопровода

  Ябълковият оцет е много кисел и не рядко може да доведе до дразнене в гърлото или дори до изгаряне на хранопровода, ако се консумира без мярка. Проучване, разказва за жена, която приема ежедневно таблетки ябълков оцет, но една от тях се „забива“ в гърлото й. В резултат на това тя е изпитала болка, преглъщането е било затруднено и е получила наранявания на лигавицата на хранопровода.

  Затова експертите са категорични, че ябълковия оцет може да присъства в ежедневното меню на всеки, но балансирано и задължително разреден с вода.

  Взаимодействия с други лекарства

  Някои проучвания сочат, че приемането на ябълков оцет може да пречи за усвояването на някои лекарства. По-конкретно при пациентите, които приемат диуретици, слабителни и инсулин.

  Понижени нива на калий

  Консумацията на големи количества ябълков оцет може да доведе до ниски нива на калий. Симптомите за това са слабост и умора, запек, мускулни крампи или нарушен сърдечен ритъм. Това е особено тревожно за хората с хипертония.

  Ерозия на зъбите

  Изследване, публикувано през 2014 г. в списанието Clinical Laboratory, отбелязва, че киселите диети могат да доведат до зъбна ерозия. Ерозираният зъбен емайл пък прави зъбите по-чувствителни с времето. Затова специалистите и тук не забраняват консумацията на оцет, но препоръчват разреждането му с вода.

  Дразнене на кожата

  Ябълковият оцет понякога се прилага локално върху кожата като домашно средство за справяне с акне, например. Подобен подход крие редица опасности, защото киселата течност често носи след себе си вместо свежа кожа – риск от дразнене и рани.

  Ябълковият оцет несъмнено има благоприятни ползи за здравето, но само когато е консумиран балансирано и информирано. Извън крайностите, специалистите препоръчват дневната доза да се ограничи от 1 чаена до 1 супена лъжица оцет, задължително разреден с чаша вода.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »