Петък, 23 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.02.2020  » За кои заболявания се налага скрининг при мъжете?


  Скринингът за различни заболявания при наличие на рискови фактори и фамилна обремененост е един от стремежите на съвременната медицина. Установяването на дадено заболяване във възможно по-ранен стадий, от една страна, дава много по-добра прогноза на пациента в много от случаите, а от друга, е много по-финансово рентабилно за държавата и системата на здравеопазването. България, за съжаление, е една от страните, които почти не провеждат скринингови изследвания, освен в случаите когато те са част от доброволна лекарска инициатива. Ето някои заболявания, които са с по-висока честота сред мъжете и за които е препоръчително всеки мъж да бъде скриниран в определен етап:


  1. Рак на простатата

  С напредването на възрастта голяма част от мъжете развиват т.нар. бенигнена простатна хиперплазия, при която простатата увеличава размерите си. Този процес е доброкачествен, но предизвиква микционни смущения, които влошават качеството на живот. Над 60-годишна възраст нараства и рискът от развитие на рак на простатата при мъже, като симптоматиката е изключително близка до тази на бенигнената простатна хиперплазия. Всъщност, това е най-често срещаното злокачествено неоплазмено заболяване при мъжете. Затова е изключително важно при възраст над 60 години, дори при липса на симптоматика, а ако има такава и по-рано, да се извършват скринингови тестове за рак на простатата.

  Те включват т.нар. ректално дигитално изследване с палпация на простатата и изследване на серумните нива на простатния специфичен антиген (PSA – prostate specific antegene). При наличие на повишени нива на PSA е наложително вземане на биопсия. През последните години на Запад се появиха уринни и серумни тестове, които да потвърдят диагнозата, без нужда от биопсия, която е инвазивно и неприятно изследване, но за съжаление, България е все още твърде далеч от импорта на такива тестове. Важно е пациентите да знаят, че скорошната еякулация или ректална стимулация (например при ректално туширане или друго) може да повиши физиологично нивата на PSA.


  2. Рак на тестисите

  Ракът на тестисите е друго злокачествено неоплазмено заболяване, за което е препоръчително всеки мъж да бъде скриниран. За щастие, то не е толкова често, колкото рака на простатата, но за сметка на това е много по-инвазивно и с по-лоша прогноза. Добрата новина обаче е, че всеки мъж би могъл да си проведе такъв скрининг чрез внимателно опипване на тестисите. Установяването на формация, подутина е притеснителен признак и изисква преглед от лекар. Често обаче мъжете бъркат епидидимиса с формация – на пръв поглед разликата му със същинска туморна формация е, че се разполага симетрично от двете страни в задната част на скротума. Промените във формата и големината на тестисите също изискват спешен преглед от лекар. Добре е всеки мъж да знае, че нормално при по-голямата част от мъжете левият тестис стои малко по-надолу от десния и в това няма нищо обезспокоително.
   

  3. Колоректален карцином

  Колоректалният карцином е също с малко по-висока честота сред мъжете, в сравнение с жените. Нормално, след 50-годишна възраст е препоръчително всеки човек, а особено мъжете, да се подложат на профилактична фиброколоноскопия. Симптоматиката при едно авансирало заболяване може да протече основно в два хода, според локализацията на рака – предимно с анемичен синдром или предимно с гастро-интестинална симптоматика. Повишената консумация на сол, мазнини, обработено месо на скара, понижената консумация на фибри и др. са рискови фактори за коло-ректалния карцином. Анемията, промените в ритъма на дефекация, тенезми, хематохезия (примесена кръв с фецеса) са алармиращи симптоми, които изискват колоноскопия за изясняване.

  4. Рак на кожата

  Ракът на кожата също е два-три пъти по-често срещан при мъже, отколкото при жени в напреднала възраст. Наличието на асиметрични, разязвяващи се, с по-големи размери невуси (бенки) са алармиращи признаци, които изискват преглед. Непротектираното излагане на слънце, тежки метали и др. са рискови фактори.


  Данните сочат, че преди 50 мъжете имат по-висок риск от развитие на хипертония, докато при жените този риск нараства след 50, заради хормоналните промени през менопаузата. Регулярното следене на артериалното налягане е изключително важен скрининг, независимо от пола. Скринингът на липидния профил – общ холестерол, ЛДЛ, ХДЛ, триглицериди също е задължителен и за двата пола, както и този за диабет тип 2.


  Честотата на ХИВ-инфекциите е по-висока сред мъже, които правят секс с мъже, затова особено в тази група е важен периодичният скрининг. Като цяло, изключително важен е ежегодният скрининг за полово-предавани заболявания, в т.ч. и хепатит B и C, при млади сексуални активни хора. България може да се похвали с това, че скринингът за хепатит B и C и ХИВ е напълно безплатен и може да се направи по всяко време през годината в съответния в града център за сексуално здраве.


  Независимо, че някои заболявания са с по-висока честота при единия пол, и мъже, и жени трябва да се скринират за определени състояния периодично.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »