Вторник, 31 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.02.2020  » Ефективни ли са термокамерите по летищата?


  Все повече авиокомпании спират полетите си от и до Китай, поради все по-широко разпространяващата се коронавирусна инфекция. Близо 600 граждани на Европейския съюз към момента са пожелали да бъдат върнати от Китай в родината им, в това число и българи.

  Част от предпазните мерки предвиждат засилени проверки на екипажите на корабите в пристанищата Варна и Бургас.

  Вече има случаи на граждани, които са подходили с агресия при прилагане на превантивните мерки на летищата, поради което властите приканват за търпение. Налице са и обратните случаи, при които дори и минимални инциденти водят до всяването на сериозна паника сред пътниците.

  За да проверят пътуващите за симптоми на коронавирусна инфекция, но в това число се включват и други респираторни заболявания, поради сходните симптоми, някои летища използват термокамери, с които се дава възможност да се отчете наличието на треска.

  Устройствата са сходни с тези на обикновените камери, но вместо да записват и отчитат светлина, която обектите отразяват, тези камери са чувствителни към топлина. Важно е да се отбележи, че те могат да работят и при липсата на светлина.

  Системите са много чувствителни и измерват температурата до част от градуса по Фаренхайт, казва Андрю Саранган, доцент към отдела по електрооптика към Университета в Дейтън.

  Употребата на топлинните камери беше разгърната по време на епидемията от т. нар. SARS (Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus) през 2002 и 2003 г., а летищата в Сингапур и Китай ги използват непрекъснато оттогава, заяви Алън Томсън, регионален директор по продажби на фирмата производител на термокамерите.

  Важно е да се отбележи, че някой, който тича да хване полета си, както и тези, които са употребили по-големи количества алкохол може да имат по-висока телесна температура също, без да е налице треска. Треската също не означава, че някой е болен от коронавирус, така че летищата трябва да направят допълнителен скрининг, след като забележат пътници с високи температури.

  Датчикът автоматично показва най-горещата зона на снимката, която обикновено е лицето на човек, но причината е, че това е частта, която не е покрита с дрехи.

  От компаниите, в които се разработват камерите предупреждават, че за да не бъдат компрометирани резултатите, както и за да бъдат отчетени резултатите до точност е необходимо камерите да бъдат използвани за всеки пътник поотделно, а не докато са в групи.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »