Неделя, 27 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.02.2020  » Кутията за пица може да е по-вредна, отколкото храната


  Кутиите за пица са направени така, че да издържат на топлина, съответно, за да бъдат по-здрави. Те съдържат химикали като PFAS или перфлуорооктанова киселина, която попада в тялото и може да понижи функциите на имунната система. Освен това може да повиши риска от рак и някои други здравословни състояния, включително затлъстяване, заболявания на черния дроб, хормонален дисбаланс, хипотиреоидизъм.

  Трябва да се отбележи, че PFAS се намира във всеки продукт, етикетиран като устойчив на петна, водоустойчив или незалепващ. PFAS е разпространена в дрехите, домакинските съдове, хартията, почистващите продукти, опаковките за пуканки за микровълнова фурна, торбичките и др. За щастие, от няколко години насам перфлуорооктановата киселина се смята, че е забранена от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA). Според нея картонената кутия за пица е почти толкова вредна за здравето, колкото и наситените мазнини, намиращи се вътре в храната. 

  Изследователи твърдят, че горещите пици се поставят директно в кутиите и затова те са изложени на химикалите в картона. Причината е, че температурата във вътрешността на кутиите може да достигне 60-65°C. Тъй като пиците остават горещи в продължение на няколко минути, се увеличава рискът на токсичните вещества да се абсорбират от храната.

  Според изследвания на учени от Миланския университет са открити следи от диизобутил фталат (DIBP) в кутии от 16 различни ресторанта в Северна Италия. Учените откриха, че в няколко от кутиите има повече от 40 микрограма химикали, а в една от тях - повече от 70 микрограма. 

  DIBP се използва още в парфюмите, козметиката, мастилата и боите, а разграждането му в околната среда изисква доста дълго време. Той причинява здравословни проблеми на черния дроб, но също влияе негативно върху репродуктивната система.

  Как да се избегне излагането на вредни химикали? Най-лесният начин е като не се използват кутии за опаковане на фаст фуудс, включително и на пиците. Освен тях, трябва да се избягват съдовете за готвене с незалепващо покритие, както и козметиката, която ги съдържа. Въпреки това, трябва да се внимава, тъй като може да не е описано съдържанието на продуктите, съдържащи PFAS.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    25.09.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  25 септември - 1 октомври

  всички интервюта  »