Четвъртък, 28 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.03.2020  » Умората и стресът са част от причините за ходене на сън


  Сомнамбулизмът се регистрира най-често при деца и то между 3- и 8-годишна възраст. Специалистите обясняват този факт с това, че при тях все още мозъкът се развива. В определен смисъл, ходенето на сън е резултат от грешка, която стимулира мозъка да напусне състоянието на дълбок сън и да навлезе в междинно такова – между ходене и сън. Един епизод може да трае от няколко минути до един час. Някои преживяват само спорадични прояви на сомнамбулизъм, докато други ходят на сън дори по няколко пъти на нощ.

  Интересен е фактът, че страдащите лица могат да шофират, ядат, правят секс или дори плуват в състояние на сомнамбулизъм. Те често виждат, чуват и говорят, но... спейки. Затова и не осъзнават какво правят, нито имат усещане за допир или болка. А когато се събудят не помнят нищо.

  Причината е, че определени зони на мозъка остават изключени и в състояние на сън, а други, които отговарят за физическата активност се активират. Това обяснява как хора, спейки, са способни да танцуват, бягат, крещят или дори да правят секс. Не за подценяване е възможността сомнамбулите да се опитват да правят и непривични неща - например да се опитват да влязат през огледалото, през прозорец или да паднат по стълбите, което крие и съответния риск от наранявания.

  Важно е да се отбележи, че при тези пациенти няма как да бъдат извършвани несвойствени за тях дейности – например свирене на пиано, ако никога преди това не го е правил. Затова пък е напълно възможно да се подлага на нетърпими условия, без да усеща болка или дискомфорт.

  Липсата на сън, некачественият и нередовен сън, стресът, недостигът на магнезий в организма, алкохолът, наркотиците или силните медикаменти, дори неудобния матрак или възглавница могат да бъдат част от причините. Отношение могат да имат още преумората, емоционален стрес.

  Интересно е, че при жените бременността и месечният цикъл увеличават вероятността от изпадане в състояние на сомнамбулизъм.

  Освен да сме запознати с проблема, важно значение има и правилната реакция – при епизод на сомнамбулизъм не трябва да се правят опити за събуждане. Всеки, който е преживял повече от един епизод на сомнамбулизъм, следва да посети лекар за цялостен преглед. При 47% от пациентите, страдащи от парасомния, са открити отклонения, отчетени чрез електроенцефалография.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »