Събота, 4 Декември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.03.2020  » 11 любопитни факти за очите


  Очите са изключително важни за общото излъчване на човека и никой не може да го отрече. Ясно ни е, че хората със светли очи – сини, сиви и зелени са по-рядко срещани от тези с тъмни, което е обвързано с доминантната роля на гена за тъмни очи. Известно ни е още, че и хората със светли очи са по-чувствителни към светлината. Тези широко известни факти са само върха на айсберга, тъй като особеностите на очите могат да разкрият много по-широка гама от характеристики за техния носител – от предразположеност към някои заболявания до детайли в поведението им.


  Техният цвят, общият им вид и дори начинът, по който се движат, могат да разкрият дали очите са здрави или е наличен сериозен проблем. Ето защо е полезно от време на време да се вглеждаме в очите си – нещо толкова просто, което забравяме да правим.


  1. Цвят на очите – доколко определяща е ролята на гените?

  Макар и различни генетични вариации да са отговорни за цвета, който в крайна сметка ще бъдат очите ни, най-разпространен остава кафевият цвят. Ето защо, ако един от родителите има тъмни очи, е силно вероятно децата му да ги наследят. Ако обаче се разровим в родословното дърво, и същият родител с тъмни очи се окаже, че има баби, дядовци, или прабаби или прадядовци със сини или зелени очи, то в потомството му има по-голяма вероятност очите също да са светли. Ако си представим и случай, в който и майката, и бащата са със сини очи, то техните деца със сигурност ще наследят този цвят.


  2. Тъмнооките са по-чувствителни на алкохол

  Според някои проучвания хората със светли очи имат склонност да пият повече алкохол, тъй като техният организъм го толерира по-добре. Според определени автори, алкохолът е и бягство от тревожността, от която са по-засегнати хората със светли очи. За сметка на това, хората с тъмни очи, изглежда са по-чувствителни към ефектите на алкохола. Установено е, че доминиращата част от алкохолиците е със светли очи, което е обяснимо, като се има предвид, че по-добрият толеранс към алкохола води до ексцесивна консумация.


  3. Хората с тъмни очи са по-чувствителни и към анестезията

  Същите изследователи в хода на проучаванията си са установили, че хората с тъмни (кафеви) очи проявяват по-голяма чувствителност към анестезията, прилагана преди операции. С други думи, на теория при тези хора една по-ниска доза от медикаментите ще е също толкова ефикасна колкото по-висока доза от същите медикаменти, приложена при светлооките. В действителност през 1976 г. е било доказано, че хората с тъмни очи имат по-силни реакции към каквито и да е външни стимулации в сравнение с тези със светли очи – например започват да дишат по-учестено и пулсът им е по-висок.


  4. Връзка между очите и здравето на кожата

  Оказва се, че съществува широка връзка между здравето на нашата кожа и цвета на очите ни. Преди няколко години списанието Nature Genetics публикува интересно проучване, което разкрива връзката между кафевите очи и по-малката вероятност от развитие на меланом. А наскоро Университетът на Колорадо съобщи, че хората със син или сив ирис са с по-малък риск от развитие на витилиго – автоимунна болест, която се характеризира с депигментация (обезцветяване) на части от кожата до такава степен, че те стават бели.

  5. Връзка между очите и общото поведение

  Един от гените, отговорни за развитие на окото – Рах 6 – се оказва, че играе роля още и във формацията на мозъчната зона, която отчасти регулира нашето поведение и темперамент. По-конкретно този факт означава, че определени типове очи кореспондират на добре дефинирани личностни характеристики. Например някои изследователи са разкрили, че хората с по-широки зеници са по-чувствителни и доверчиви.

  6. Лунички... но на очите

  Това е напълно възможно, както могат да се появят на кожата, така и могат да бъдат на ириса на окото, а също така и върху бялата част на окото – склерата. Тези петънца в повечето случаи не са опасни, но е препоръчително да се наблюдават от специалист, в случай, че размерът им се увеличава. Хората с глаукома е хубаво да имат предвид, че някои от медикаментите, които им се предписват, може да направят тези лунички по-тъмни.

  7. Играта на тетрис предотвратява мързеливото око

  Повечето от лекарските препоръки често са тежки и трудни за изпълнение, но това не важи в този случай. Според изследователи от университета в Монреал (Канада) известната игра на тетрис може да помогне в излекуване на амблиопията или синдрома на мързеливото око у възрастните. Учените уверяват, че тази игра е страхотно упражнение за очите, тъй увеличава пластичността на мозъка и благоприятства „научаването“ на мързеливото око да вижда.

  8. Шаването на очите подобрява изобретателността

  Местенето на погледа в различни посоки повишава пластичността на мозъка, с което се подобряват неговата изобретателност и въображение според проучване, публикувано в списанието Brain and Cognition. От научна гледна точка по този начин се подобрява връзката между двете хемисфери на мозъка. За съжаление, този способ има ефект около девет минути.

  9. Причина за летящи мушици пред очите

  Този дразнещ симптом възниква в моменти на стрес или във връзка с остаряване на стъкловидното тяло на окото. Появата може да е свързана не само с напредването на възрастта, но и с наличието на късогледство, диабет или скорошна операция на катаракта. Ако не изчезне в рамките на няколко седмици е редно пациентът да се консултира с лекар, защото симптомът може да разкрива и ретинна хеморагия, отлепване на ретината или възпаление на увеята.

  10.Черното грозде подобрява очното здраве

  От десетилетия сме запознати с благоприятните свойства, които имат антиоксидантите, съдържащи се в черното грозде, върху кръвоносните съдове на тялото. Днес специалистите потвърждават благоприятното влияние на черното грозде върху малките кръвоносни съдове в ретината. Макар и тези добри ефекти да са свързани с голяма консумация, то дори ежедневното и умерено включване на черното грозде в диетата може да подобри здравето на очите. Но това е само при условие, че гроздето се яде с неговата обвивка.

  11. Внимавайте със зачервените очи!

  Много фактори могат да допринесат за зачервяване на очите, но ако този проблем продължава няколко дни и е свързан с други симптоми като болка и възпаление, е редно да се потърси лекар – офталмолог. Зачервеното око може да е един от белезите за злокачествен тумор на окото – ретинобластом. Той се появява най-честу у децата под пет годишна възраст и една от неговите особености е наличието на бяла блестяща формация в зеницата. Тя е най-добре различима при правене на снимки, като светкавицата улавя бялото блестене вместо обичайното червено око.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »