Понеделник, 1 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.03.2020  » Как да предотвратим навяхвания и изкълчвания?


  Навяхването представлява преразтягане или микроруптура (микроразкъсвания) на ставните връзки и капсула, при което не е налице разместване на кости. Най-често страдат глезенната, ставите на китката и тези на пръстите на ръцете и краката. Характерно за навяхването е наличието на оток, силна болезненост при движение и натоварване. Може да бъде придружено и с появата на хематом (кръвонасядане).

  Изкълчването представлява, освен наличието на разкъсване на връзковия апарат, също така и разместване на част от кости, които влизат в ставната структура. Възможни са и увреждания на част от съдовете и дори нерви. При по-сериозно изкълчване не са рядкост и съпътстващите фрактури на кости. Най-често засегнатите стави са глезенна и раменна, като обикновено причината е внезапна травма.

  Клиничната картина включва остра болка, оток, принудителна позиция или деформация на ставата. Може да липсва възможност за движение, както и да има видимо скъсяване или удължаване на крайника.Изкълчването изисква спешно наместване на ставата и рентгенова снимка за да се установят и съпътстващите усложнения.

  Как да намалим възможността за травма?

  На първо място е от значение загрявката преди всяко физическо усилие. Упражненията за разстягане също са подходящи. На второ място важна роля имат и удобните обувки, които да бъдат подходящ размер и със запазена цялост. В противен случай рискът от травми нараства.

  Тренирайте, като постепенно увеличавате степента на трудност. Изключително неправилно е претоварването, както и липсата на постепенно увеличаване на сложността на упражненията.

  Избягването на бягане или трениране по неравни повърхности също има своето важно значение. В случай, че това се налага е добре поне да си подсигурим професионални обувки, които да стабилизират глезенната става и съответно да намалят риска от евентуални травми.

  Емоционалното и физическото състояние също могат да представляват рисков фактор за травми. Специалистите препоръчват да се избягват тренировки в случай, че сте изморени или имате все още недоизлекувани травми.

  При изкълчване или навяхване на първо място е от значение обездвижването на ставата. При възможност се слага лед върху нараненaта зона – като по този начин се ограничава отокът и се облекчават спазмите. Отокът от своя страна също води до притискане на съседни зони и съответно нарушава трофиката в тях.

  Поставянето на компрес има важно значение, но е важно да се внимава превръзката да не бъде много стегната, за да не намали или спре притока на кръв.

  Мястото на нараняване се повдига, така че да бъде на по-високо от сърцето. Така гравитацията естествено ще помогне за намаляване на отока. Приемът на обезболяващ медикамент е напълно резонно.

  При навяхване и изкълчване е нормално болката да се увеличи през първите един-два дни. В случаите, в които дори на база изложените препоръки не е налице облекчаване на болковата симптоматика е задължително да се направи консултация със специалист. Лекарската намеса е необходима, ако отокът продължава да се увеличава, особено при травми в областта на таза, коляното, рамото, лакътя или китката.

  При съмнение за счупване консултацията с медицинско лице е задължителна. Други симптоми, които налагат медицинска намеса са появата на изтръпване, тъй като това може да бъде индикация за засегнат нерв.

  В сучай, че нараненото място е студено или бледо това може да означава, че са увредени кръвоносни съдове и е прекъсната циркулацията към засегнатата област.

  Важно е да се отбележи, че дори пострадалият да е в състояние да се движи, все още е възможно да има счупена кост.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »