Понеделник, 25 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.04.2020  » 4 неща, които трябва да знаете за дезинфектантите


  Заради пандемията от коронавируса, дезинфектантите и сапуните станаха сред най-търсените и купувани продукти. В дрогериите и аптеките вече често липсват дезинфектанти. Но те са ефективни за предотвратяването на разпространението на COVID-19. Ето какво трябва да знаете за тях, според "Business Insider".


  1. Защо алкохолът е основна съставка?

  Алкохолът може да убива различни типове микроби, включително вируси и бактерии, тъй като разтваря и деактивира техните протеини. Този процес се нарича денатурация.


  2. Алкохолът трябва да е 60%

  Има различни типове бактерии и вируси и някои по-лесно биват убивани от алкохола. Например, бактерията ешерихия коли, която предизвиква хранителни отравяния и други инфекции, лесно бива унищожена от алкохол, който е с концентрация 60%. Проучвания доказват, че дезинфектантите трябва да съдържат поне 60% алкохол, за да бъдат ефективни.


  3. Добър ли е дезинфектантът със 100% алкохол?

  Интересното е, че този тип дезинфектанти не са толкова ефективни и е по-добре да използвате такъв с 60-65% алкохол. Денатурацията на протеин се случва по-лесно, когато малко количество вода се смеси с алкохол. И прекалено голямото количество алкохол ще се изпари толкова бързо, че няма да може да убие всички вируси и бактерии по кожата ви. Ако използвате 100% алкохол, това ще изсуши кожата ви и може да получите обриви. Затова повечето дезинфектанти съдържат емолиенти, които омекотяват и овлажняват кожата.


  4. Имат ли срок на годност?

  Повечето дезинфектанти за ръце, които се продават по аптеки и магазини, издържат няколко години, ако се държат на правилното място. Годността трябва да е отбелязана на опаковката. Имайте предвид, че алкохолът e летлив и с времето се изпарява. Тогава дезинфектантът губи своята ефикасност.

  teenproblem.net

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »