Събота, 4 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.06.2020  » По колко захар можем да ядем?


  Толкова сме свикнали със захарта, че я приемаме за даденост в храненето. А не би трябвало. Захарта все пак не е естествен продукт, въпреки че се съдържа естествено в храните и е добиваме от естествени суровини.

  Консумацията на захар следва да се контролира по ред причини, заради това че вреди на зъбите, до големия риск от диабет. От детска възраст днес ни е ясно, че захарта е вредна за организма ни, но на какво вреди по-точно?

  Захарта е висококалорична. На първо място консумацията ѝ, дори и в малки количества, може да саботира всяко намерение за отслабване и контрол на теглото. Това е валидно още повече при хора, които се заседяват и не се движат особено през деня. Най-коварното е, че в ежедневието си ние приемаме захар или повече захар дори и без да подозираме – достатъчно е да подсладим кафето си два пъти през деня и да изпием чаша сок и вече сме прекалили. А факт е, че без шоколад, вафличка или поне една сладка през деня не можем.

  Захарта е не просто „нож с две остриета“, тя е като „вила“ – едно на ръка, че е калорична и трупаме излишна енергия от консумацията ѝ, но и допълнително от това, че ни кара да се храним повече. Обикновено след консумация на бързи концентрирани въглехидрати кръвната захар се повишава. Но тя и така бързо се приема от клетките, вследствие на което нейното съдържание в кръвта пада. Задействайт се сигнални процеси, които водят до изпитването на глад. Ето защо дори да сме хапнали вафла скоро изпитваме глад и то даже по-осезателен. Естествено, процесът е съпроводен с натрупване на мазнини, включително и висцерални, които в прекомерно количество затрудняват функционирането на важните коремни органи. Оформянето на корем, загубата на талията са само естетическата част от проблема.

  Забелязали ли сте, че когато консумираме повече въглехидрати, храненето е по-бедно, тоест не така разнообразно? Да, въглехидратите прекрасно засищат – баницата, кифлата, козунака, белия хляб, мекиците, палачинките – изпълваме обема на стомаха си бързо и евтино и проблемът с глада към момента е решен... Същото още по-силно важи за полуфабрикатите, пакетираните храни и захарните и сладкарски изделия като цяло. Сами се лишаваме от разнообразно меню, хапвайки набързо и спестявайки време за приготвяне.

  Само че, при неразнообразно хранене организмът ни не получава ценни и необходими вещества за функционирането си и поддържането на структурите си.

  Запомнете, максимумът захар за здравия възрастен не трябва да е повече от 50 г на ден и то при условие, че се придържаме към препоръките в световните гайдлайни тя да не бъде повече от 10% от общия ни калориен прием за деня. При 2000 ккал – не повече от 200 трябва да идват от добавени захари. Един грам захар дава 4 ккал. И в случай, че се нуждаете и храните с по-малко от 2000 ккал на ден, което е обичайно за жените при уседнал начин на живот, то количеството захар със сигурност трябва да е по-ниско.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »