Четвъртък, 2 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  23.06.2020  » Закуска преди фитнес – да или не?


  Много хора, които спортуват, се питат дали си струва да закусват преди сутрешната тренировка или е по-добре да изпълняват сериите си на празен стомах. Скорошно британско проучване, публикувано в American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism, показа, че закуската преди тренировка помага на тялото да изгаря калориите по-ефективно.

  Как?

  Екип от учени от университетите в Бат, Бирмингам, Нюкасъл и Стърлинг избират 12 здрави доброволци - възрастни мъже. За закуска те е трябвало да консумират овесени ядки с мляко, а два часа по-късно да се подложат на интензивна тренировка - едночасово колоездене. Контролната група, която участва в експеримента също е закусила овесени ядки с мляко, но доброволците вместо да тренират са си почивали в продължение на три часа.

  След това учените измерили нивото на глюкоза в кръвта и нивото на гликоген в мускулите на доброволците. Гликогенът е сложен въглехидрат, който се състои от верига от глюкозни молекули. По време на хранене, голямо количество захар навлиза в човешкото тяло, а излишъкът се отлага под формата на гликоген.

  Учените са открили, че в тялото на участниците, които са яли преди тренировка, въглехидратите се усвояват по-бързо. Те откриват също, че консумацията на храна преди тренировка стимулира храносмилането след спортуване и подобрява метаболизма. С обилна закуска преди тренировка мускулният гликоген се използва по-ефективно и захарта се изгаря по-бързо. А по време на глад тялото няма достатъчно ресурси за ефективна работа.

  „Установихме още, че закуската преди тренировка увеличава скоростта, с която усвояваме въглехидратите при следващо хранене“, обясни един от водещите изследователи д-р Хавиер Гонзалес.

  Учените се надяват, че резултатите от този експеримент са от полза при подготовката за различни лабораторни изследвания, например мониторинг на метаболитния статус. Към момента екипът продължава да изучава как времето на хранене и физическата активност, влияе на метаболизма както при здрави хора, така и при пациентите с наднормено тегло и с диабет тип 2. Те също планират да проучат как тренировките след закуска, на празен стомах, ще повлияят на здравето в дългосрочен план.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »