Четвъртък, 21 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.07.2020  » Все пак холестеролът ни е необходим


  Когато кажем холестерол и веднага си представяме здравословен проблем. Само че холестеролът не е просто една враждебна в организма ни субстанция. Наличието му не е случайно и определено тялото ни има необходимост от него.

  Защо ни е необходим холестеролът? Всъщност, образуването на редица хормони е зависимо от холестерола. Той участва в получаването на тестостерон, естроген, кортизол и... И осигурява нормалното функциониране на имунната система. Не ви ли е направило впечатление, че извънредно слабичките хора са склонни на боледуване?

  Холестеролът е необходим и за синтеза на витамин Д.

  Но не бива да се пренебрегва фактът и че холестеролът е основният виновник за натрупването на плаки по кръвоносните съдове, вследствие на което притокът на кислород и хранителни вещества към органите се ограничават и, за съжаление, се стига до далеч по-фатални и опасни събития впоследствие.

  Кои продукти допринасят за наднормените стойности на холестерола в кръвта? Мазно месо, животински мазнини, полуфабрикати, менютата тип бързо хранене.


  Когато говорим за холестерола, обикновено дежурно веднага обвиняваме храненето. Само че повишен холестерол невинаги значи, че се злоупотребява с храната или че сме лакомници. Напротив, случва се, резултатите от липидния профил на слаби хора да шокират.


  Има още няколко фактора, които играят съществена роля върху нивото на холестерола в кръвта?

  1. Обезвижване – колкото повече седите, толкова по-слаби и задръстени с холестерол кръвоносни съдове ще носите. За да се справите с лошия ефект на седенето, не е необходимо да водите живот на спортна звезда, но все пак да държите на онзи минимум от 3 часа активно движение на седмица. Минимум!

  2. Уви, с напредването на възрастта организмът спира така дейно да се „чисти“. Особено ключов за жените е периодът на менопаузата. Обикновено защитени от високи стойности на холестерола, след това по-риск изведнъж се нареждат до мъжете. Съвет както към дамите, така и към гостодата – с прехвърлянето на 40 да се вгледат в качеството си на хранене и живот. На петгодишен период пада по определено количество калории за деня, от което организмът вече не се нуждае.

  3. За съжаление, всяко заболяване може да наруши метаболитните процеси. Нарушена обмяна на липидите има при затлъстяване, диабет тип 2, хипотиреоза, хронична бъбречна недостатъчност, хиперхолестеромия и др.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »