Четвъртък, 21 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.07.2020  » Да реабилитираме картофа


  Вече поне едно две десетилетия търпим съвети да избягваме картофите, особено ако целим отслабване и наистина здравословен режим на хранене. Но трябва да направим уточнение, картофите не са вредни сами по себе си. Да, те са богати на нишества, да, те не са толкова богати на полезни вещества като някои други зеленчуци, да, те се услаждат и сме склонни да ги ядем често и по много.


  Картофите обаче са много по-полезни, за да ги вадим от списъка с продукти, които да консумираме спрямо средствата, които отделяме за тях и получаваме далеч не малко микроелементи в сравнение с други зеленчуци.


  Всъщност, много по-важно е как се приготвя картофът за консумация. Най-здравословният начин, разбира се, е печенето, във фурна или тип скара, или варене. Но, ако предпочитате пържени картофи, то днес има и вариант, който успешно да го замени и даде по-здравословен резултат и това е приготвянето им в специален фритюрник на въздух без мазнина. Картофите могат да се приготвят и на грил или в микровълновата. Чрез тях може да се получи и разнообразие в блюдата, като ги прибавим предварително сварени, охладени и нарязани в сала.


  Дали да белим картофите при консумацията им? Преценете сами според предпочитанията си. При пресните картофи е излишно. С необелени, но добре измити стари картофи, може да се приготви великолепно ястие във фурната, достатъчно е да се обвият с тънко резенче бекон, например.

  Обвивката съдържа фибри и някои други полезни нутриенти, но все пак повече от половината полезни вещества в картофа се намират вътре в него.

  С какво са най-полезни картофите? С високото съдържание на калий – един средно голям картоф с кожата има 620 мг калий, без нея с около 150 мг по-малко. Калият е хранителен елемент, определен от значение за общественото здраве от Консултативния комитет за диетични насоки и препоръката в американскити диетични гайдлайни да се консумират храни с най-високо съдържание на калий, като белите картофи, я има.


  Според проучване на Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics картофите са най-добър източник на 8 есенциални нутриенти по отношение на средствата, които заплащаме за тях. И това включва калий, фибри, протеини, витамин С и витамин Е, калций, желязо и магнезий.


  Какво повече да искаш от картоф?!

  Връзки
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23714199/
  https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/

   

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »