Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.07.2020  » Захарта е вредна за сърцето

  Поне няколко поколения наред вече знаят от детството си, че прекалената консумация на захар води до диабет, но малко са хората, които могат да я свържат с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. 


  Сърдечносъдовите заболявания, не само сърдечносъдовите инциденти като инфаркта и инсулта, са сериозни усложнения и те продължават логиката на процеса на натрупаните килограми, резките пикове и спадове на кръвна захар след консумация на богата на въглехидрати храна, възпалителни процеси, нарушения на обмяната на въглехидратите в организма, в последствие нарушения на обмяната на мазнините, трайно повишени стойности на общия, лошия холестерол и триглицеридите, повишено кръвно налягане, натрупване на плаки...


  При едно изследване1, публикувано през 2016 г. се установява, че консумацията на захар е много по-тясно свързана със сърдечните заболявания, отколкото консумацията на наситени мазнини, което оспорва традиционния подход към мазнините в хранителния режим, като профилактиращ ги инструмент.

  Така, когато консумираме захар, трябва да сме наясно, че тя е вредна не само за зъбите и че кариозните процеси не са единствения разрушителен и болезнен процес, който може да ни причини. 

  Защо, всъщност, се случва захарта да руши зъбите ни? Кариесите се получават, когато съдържащите се в плаката бактерии започват да усвояват останалата в устната кухина захар. При този процес на ферментация се освобождават киселини, които и унищожават зъбния емайл. Нещата допълнително се влошават, тъй като зъбната плака е лепкава и задържа бактериите и киселините в контакт със зъбите, вследствие на което и кариесът става неизбежен. 

  Комбинацията консумация на захар, и то честа, и лоша орална хигиена е пагубна за денталното здраве, излъчване, красота, но и, оказва се, много повече... Захарта е вредна за фигурата, здравето отвътре, сърцето и ума.

  При липса на контрол на кръвна захар вероятността диабетът да засегне мозъка е много по-вероятна. Захарта действа като „опиатите“ дава наслада за кратко, но на цената на опустощителна мощ, която оставя мозъка гладен, объркан и с нерегулирани функции. При изследване2 се намира, че когнитивният упадък започва години преди да се изявят признаците му и друго изследване3 показва, че диетичните интервенции или създаването на правилен личен стил на хранене може да ни помогне в битката срещу остаряването на мозъка.

  По материал на Аманда Капритто, CNET

  Библиография

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24493081/

  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055815/

  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32127481/

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »