Понеделник, 20 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.07.2021  » 5 ползи от изпотяването

  Потенето е физиологичен процес, който макар и да ни кара да се чувстваме неприятно в по-топлите месеци, оказва се – има редица ползи за нашето здраве.


  Потта е прозрачна течност, която с времето придобива специфичен мирис. Съдържа големи дози вода, соли, багрила, известно количество урея и амоняк. Именно на своя състав потта дължи както аромата си, така и някои от помощните си функции.

  Потните жлези се отварят по повърхността на кожата с помощта на пори и изхвърлят изпомпаната от тялото течност.

  Току-що избилата пот не мирише. Когато не успее да се изпари достатъчно бързо и се застои по кожата, тя започва да излъчва отблъскващи ароматни сигнали. Мирисът се подсилва още повече, когато бактериите по кожата започнат да разграждат потните капки. Тогава най-доброто решение е да се освежите, като си вземете душ.

  Но макар потенето да е отблъскващо за околните, то е важн процес, от който тялото ни се нуждае.

  Ето някои от ползите за нас, които този процес на отделяне на вода, създава:

  Повишено калорийно изгаряне

  Когато работите или спортувате в гореща среда, може да изгаряте повече калории. Тогава се увеличава сърдечният ритъм, а според специалисти спортът в топло време кара тялото да използва повече енергия, отколкото в по-хладна среда.

  Намалява риска от поява на пъпки

  Умереното изпотяване може да бъде едно от най-хубавите неща за вашата кожа. В тялото на човек се случват много хормонални промени дори и в зряла възраст. Тук потта идва на помощ. Чрез отварянето на порите и процеса на изпотяване, ние се освобождаваме от мръсотията по кожата ни, съдържаща бактерии. Именно тези бактерии са причинители на пъпките.

  Но ако се потите прекомерно, без наличието на физическа активност, може би страдате от хиперхидроза. Хората с хиперхидроза могат да бъдат изложени на по-висок риск от кожни проблеми като брадавици, обриви и екзема.

  Детоксикация на тялото

  Вероятно сте чували, че след парти вечер, когато махмурлукът усилено напомня за себе си е хубаво да направите лека тренировка, няколко минути сауна, да провокирате тялото да се изпоти. От медицинска гледна точка, кожата е част от отделителната система. Точно като другите органи в отделителната система, тя играе важна роля при отделянето на токсини от тялото.

  Една от ползите от потенето е, че помагате на тялото да елиминира част от токсините. Този вид детоксикационен процес, особено когато се предизвиква няколко пъти седмично чрез спорт, може да ви помогне да бъдете по-здрави.

  Намалява риска от настинки

  Човешката пот съдържа мощно съединение, наречено дермицидин, за което учените смятат, че може да помогне в борбата с гъбичките, бактериите и вирусите. Ето защо, потейки се ние естествено засилваме своя имунитет.

  Враг на камъните в бъбреците

  Всички знаем, че приемът на вода е много важен в борбата с камъните в бъбреците. А какво изисква голяма консумация на вода? Потенето, разбира се. Тъй като то дехидратира организма, когато човек се поти, той пие повече вода. По този начин естествено се контролира появата на камъни в бъбреците.

  fakti.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »