Петък, 1 Декември 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.08.2022  » Спайдърмен на 60 г.

  Милиони фенове на Спайдърмен честват този месец 60 години в необятния, въображаем свят на комикси, филми и различни стоки, посветени на любимия им герой. Сред поклонниците е и Хувър, професионален косплейър на Човека-паяк, който не прилича на дългогодишното "канонично" представяне на героя.


  Класическият костюм на персонажа, допълнен от маска с широко отворени очи и паяжина, е ключова съставка за неговото очарование, независимо от раса, пол и националност. Почти всеки може да си представи, че стои зад тях като този обикновен мъж - подценяван умник, който след бърза промяна от глава до пети, се превръща в сила, бореща се за доброто.

  "Колкото повече остарявах, бавно, но сигурно, виждах колко близък до мен е героят", казва Хувър. "Той трябва да преодолее своите лични битки, като същевременно запази в тайна самоличността си и върши добро за хората. Този вид морален компас е мощен, особено за впечатлителен ум." По-важното, казва Хувър, е, че борбата на Спайдърмен да защити родния си град го прави по-правдоподобен от супергероите, чиито истории за произход включват богатство и влияние. Със сигурност не е случайно, че той нарича себе си "вашият приятел от квартала Спайдърмен".

  Създаден от покойния Стан Лий и Стив Дитко, Спайдърмен се появява в комиксите още през юни 1962 г., въпреки че официалната дата на дебюта му е месец по-късно - на 10 август 1962 г. в Marvel's Amazing Fantasy #15. Питър Паркър, гимназист, ухапан от паяк в научен експеримент, развива свръхчовешка сила, способност да се придържа към твърди повърхности и бързи рефлекси, подпомогнати от способността да усеща и предвижда опасност. Той се стреми да почете думите, издълбани в края на този дебютен брой, по-късно приписани на чичо му: "С голямата сила идва и голяма отговорност."

  Расово и културно разнообразни супергерои, които отсъстват от масовата комикс сцена през първите десетилетия, започват да се появяват в годините след дебюта на Спайдърмен, особено във веселената на Marvel.

  През 1966 г. Черната пантера, известен също като принц Т'Чала от измислената африканска нация Уаканда, става първият чернокож комикс супергерой на Mаrvel. Дебютиращи през 70-те години на миналия век са и образи като Сторм - богинята мутант, най-известна от "X-Мен", Люк Кейдж със свръхчовешка сила и почти непроницаема кожа, Шан-Чи, майсторът на бойните изкуства, който е сред първите азиатски супергерои на компанията, и Червения вълк - първият червенокож супергерой в тяхното семейство.

  "Понякога, когато мислим за супергерои, се сещаме за милиардери в костюми, брилянтни учени или скандинавски богове", казва Анжелик Рош, домакин на подкаста "Гласовете на Mаrvel" и съавтор на предстоящата книга "Моят супер герой е чернокож.''

  Спайдърмен преобърна идеята за предимно привилегировани хора, които използват своето богатство и сила, за да станат герои, казва тя. "Тъй като той означава толкова много за нас, винаги трябва да сме отворени към възможностите", допълва жената. "Винаги трябва да се надяваме и да вярваме, че ще има хора, които искат да се борят за това, което е правилно."

  През юли Спайдърмен бе въведен в Залата на славата на Comic-Con по време на годишната конференция в Сан Диего. Феновете "наводниха" конгресната зала в костюми, които обхващаха различни итерации на героя.

  Заради маската Спайдърмен е по-безопасен избор за косплеъри, които се надяват да избегнат убедените пуристи или тези, които критикуват другите за отклоняването от канонизираните представяния на супергерои, предава БТА. Но косплеят не трябва да бъде канон, казва Андрю Липтак, историк и автор на книгата "Косплей, история: Строителите, феновете и създателите, които оживяват любимите ви истории. В крайна сметка става въпрос за връзката ви с героя", казва той.

  Липтак също така добавя, че е несправедливо да се очаква феновете да се обличат само като супергерои, чийто външен вид или цвят на кожата съвпадат с техните.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »