Събота, 18 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.06.2023  » Защо дъждът ухае така приятно?


  Малките неща, които ни заобикалят, ни дават най-голямото щастие, без да го съзнаваме. Прегръдка от любим човек, мирис на кафе, сладка хапка шоколад. Така е и с пленяващата миризма на дъжд, която всички усещаме.

  Мирисът, който се разнася навсякъде след проливен дъжд, докоснал сухата почва, е наистина приятен. Нарича се петрикор. Терминът идва от гръцки и означава течността, която тече във вените на боговете в гръцката митология.

  Тази характерна земна миризма се дължи на освобождаването на специфични химикали, отделящи се в момента, в който дъждът докосва сухата земна повърхност.

  Живеещите в почвата бактерии, наречени стрептомицети, съдържат секрет - геосмин, пише BBC. Когато дъждът падне върху сухата почва, дъждовните капки образуват въздушни балончета, съдържащи геосмин. Мехурчетата се движат чрез дъждовните капки и предизвикват освобождаването на аерозоли с микроскопични частици от този биохимикал, които се разпръскват във въздуха.

  След като геосминът се отдели от земята във въздуха, ние сме способни да усетим миризмата му. Повечето хора са изключително чувствителни към неговата миризма.

  Според Smithsonian Magazine, някои хора са способни да регистрират миризмата на геосмин в екстремно ниска концентрация.

  Друг фактор, допринасящ за разпространението на петрикора е комбинацията с растителни масла в почвата. Австралийските изследователи Изабел Джой Беър и Р. Г. Томас, които въвеждат термина през 1964 година, откриват, че някои растения съдържат неактивни масла, които остават скрити по време на суша. Когато най-накрая завали, маслата, натрупвани в почвата, се освобождават във въздуха по същия начин, по който и геосминът, пише Reader's Digest.

  Ако миризмата стане по-силна, особено след гръмотевична буря, можете да благодарите на озона. Светкавицата или мълнията могат да накарат кислорода и азота да се разпаднат и да се рекомбинират в азотен оксид – един от компонентите, необходими за образуване на озон. Молекулата е известна с това, че има остър, подобен на белина мирис.

  Така че, зад тези омайващи земни миризми се крие науката и невероятната хармония в природата, които ни карат да се чувстваме прекрасно, въпреки дъжда.
  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »