Събота, 18 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  08.04.2024  » Безопасно ли е кафето без кофеин

  Кафето съдържа кофеин, който ни дава сутрешна ударна доза енергия.

  За хората, които избягват кофеина, безкофеиновото кафе изглежда безвреден вариант. Но някои групи за защита на здравето, които твърдят обратното, подадоха петиция до Американската администрация по храните и лекарствата да забрани ключов химикал, участващ в процеса на декофеинизиране, поради опасения, че причинява рак.

  Този химикал е метиленхлорид - безцветна течност, която се използва в някои промишлени процеси, "включително при отстраняване на бои, фармацевтично производство, производство на препарати за отстраняване на бои и почистване и обезмасляване на метали", според Администрацията за безопасност и здраве при работа.

  Отдавна е известно, че метиленхлоридът е канцероген, определен като такъв от Националната токсикологична програма на Националния институт по здравеопазване, Агенцията за опазване на околната среда и Световната здравна организация, казва д-р Мария Доа, старши директор по химическата политика на Фонда за защита на околната среда, една от петте групи и лица, които стоят зад две петиции за добавки в храни и оцветители, изпратени до FDA.

  FDA внесе петициите в своя регистър за разглеждане на 21 декември и приемаше публични коментари по известието за подаване до 11 март.

  "Освен че е канцерогенен, метиленхлоридът може да причини и други вреди за здравето, като чернодробна токсичност и при по-висока експозиция неврологични ефекти, а в някои случаи и смърт", добави Доа по електронната поща. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ тези рискове са в контекста на външна остра експозиция на високи нива на химикала или самостоятелно поглъщане на химикала.

  Токсичността на химикала накара Агенцията за опазване на околната среда да забрани продажбата му като препарат за отстраняване на бои през 2019 г.; през 2023 г. агенцията предложи забрана на продажбата му за други потребителски употреби и много промишлени и търговски употреби, каза Доа. Но употребите за храни, регулирани от FDA съгласно Федералния закон за храните, лекарствата и козметичните продукти, остават. (Асамблеята на щата Калифорния, който има една от най-големите икономики в света и често оказва влияние върху останалата част от страната, наскоро внесе законопроект, целящ да забрани използването на метиленхлорид в процеса на декофеинизация).

  Фондът за защита на околната среда и неговите съвносители твърдят, че допускайки метиленхлорид в храните, FDA "не се съобразява" с 66-годишно допълнение към федералния закон, наречено клауза "Делейни", което изисква от FDA да забрани хранителните добавки, за които е доказано, че причиняват или предизвикват рак при поглъщане от хора или животни.

  "По този начин тези химикали категорично не могат и не трябва да бъдат считани за безопасни", заяви Доа.
  FDA заяви, че в момента разглежда петициите, но не ги коментира, докато те са в процес на разглеждане, заяви говорител на FDA.
  Лекар съветва как да останем бодри без кофеин

  "Макар че метиленхлоридът може да участва непряко в преработката на храни, например при обезкофеиняването на кафеени зърна, са определени граници на остатъчните вещества, за да се ограничи експозицията", заяви говорител на FDA по електронната поща. "Всеки хранителен продукт, който съдържа остатъци от метиленхлорид над установените граници, не се разрешава за продажба или консумация."

  Президентът и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на производителите на кафе Уилям Мъри заяви, че забраната на безкофеиновото кафе, приготвяна по европейския метод - видът, при който се използва метиленхлорид - "ще противоречи на науката и ще навреди на здравето на американците“.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »