Събота, 18 Май 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.04.2024  » Трябва ли да спите с домашния си любимец
  Много собственици на домашни любимци обичат своите четириноги приятели толкова много, че са готови да прекарват време с тях 24 часа в денонощието. Ето защо те се интересуват дали е възможно да спят с котка или куче, доколко е безопасно както за тях, така и за животното.


  Какво се случва, ако спите с куче в едно легло или пуснете котка? 

  Д-р Дана Върбъл, главен ветеринарен лекар на Северноамериканското ветеринарно дружество, смята, че като цяло за животните е полезно да спят със стопаните си. Ако се съмнявате дали можете да спите с тях, вижте какво казва лекарят: кучетата и котките, които се свързват по-тясно със стопаните си, изпитват допълнителни ползи за здравето, включително повишаване на полезните невротрансмитери като окситоцин и допамин, които са хормони на доброто самочувствие. Домашните любимци, които споделят едно легло със своя човек, обикновено имат по-високи нива на доверие и по-тясна връзка с хората в живота си. Това е голяма проява на доверие от тяхна страна.

  Рисковете от спането с куче или котка

  Всеки собственик на животно трябва да прецени рисковете от това да пусне домашния любимец в леглото си. Лекарите смятат, че животните могат да се движат, да лаят и така да нарушават съня. Важна причина да не спите с котка в едно легло е, че тези животни имат непостоянен сън и неизбежно ще станат и ще се разхождат около леглото. Цялата тази дейност ще доведе до нездрав сън. Тези „микросъбуждания“, които могат да се случат без ваше знание, са разрушителни, защото ви пречат да имате дълбок сън. Те са свързани с освобождаването на хормона на стреса кортизол, който може допълнително да влоши съня.

  Има обаче такива хора, които могат и дори трябва да спят с домашните си любимци. Хората с депресия или тревожност може да намерят за полезно да извикат домашния си любимец в леглото, защото  могат да почувстват, че това пухкаво същество намалява безпокойството им.

  За кого е опасно спането с домашни любимци

  Въпреки факта, че лекарите предлагат на собствениците сами да решат дали е възможно да спят с домашния си любимец, някои хора трябва да помислят добре, преди да го направят. Рисковата група включва 5 категории. Това са хора, които страдат от апнея, безсъние, астма, алергии или забавена фаза на съня. Хората, страдащи от безсъние и други нарушения на съня, са най-податливи. Съвместният сън с домашни любимци не е задължително да води до безсъние, но има и такава вероятност. Всеки път, когато вашите цикли на сън бъдат прекъснати, вие нарушавате способността на мозъка да се възстановява на клетъчно ниво, да консолидира спомените, да съхранява нова информация и да подготвя тялото за оптимална работа. По този начин хроничната липса на адекватна почивка засяга способността ви да се концентрирате, да научавате нови неща, да бъдете креативни, да решавате проблеми и да вземате решения.

  Дори ако вашето куче или котка не си сменя козината, не забравяйте, че алергените се намират в слюнката и кожата на животното. Така ще бъдете изложени на дразнители в продължение на осем часа през нощта и ще страдате от сълзене на очите и запушен нос. Това, заедно с движението на животното, може да ви попречи да спите добре.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »