Четвъртък, 13 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  15.05.2024  » Защо косите на някои побеляват още на младини?

  Преждевременното побеляване на косата е състояние, което засяга много хора по света и може да има значително въздействие върху самочувствието и общото възприятие за възрастта. Разбирането на причините и методите за справяне с това явление може да помогне на засегнатите да управляват по-добре своята ситуация.
  Причини за преждевременното побеляване

      Генетика: Наследствените фактори играят ключова роля. Ако родителите или бабите и дядовците ви са имали преждевременно побеляване, вероятността да се сблъскате със същото е по-висока.

      Стрес: Хроничният стрес води до повишаване на нивото на кортизола, което може да ускори стареенето на космените фоликули и да причини преждевременно побеляване.

      Недостиг на витамини и минерали: Дефицит на витамин B12, желязо, мед и цинк може да повлияе на пигментацията на косата.

      Заболявания: Някои автоимунни заболявания като алопеция ареата и тиреоидни дисфункции могат да водят до преждевременно побеляване.

      Химическо въздействие и UV лъчение: Продължителното излагане на химикали (като в химически тъкани или бои за коса) и UV лъчи може да увреди меланоцитите, отговорни за пигментацията на косата.

      Пушене: Пушенето значително увеличава шансовете за преждевременно побеляване поради въздействието на токсините върху космените фоликули.

  Как можем да се справим с този проблем или поне да го ограничим максимално във времето?

      Подобряване на диетата: Увеличаването на приема на храни, богати на желязо, цинк, мед, и витамини от група B, може да помогне. Примери за такива храни са зелени листни зеленчуци, орехи, морски дарове и месо.

      Управление на стреса: Практики като йога, медитация и регулярни упражнения могат да намалят стреса и неговото влияние върху косата.

      Избягване на химически вредни продукти: Ограничаване употребата на агресивни химикали в продукти за коса и избор на по-меки, натурални алтернативи.

      Защита от слънцето: Носенето на шапка или използването на продукти за коса с UV защита може да предотврати увреждането от слънцето.

      Прием на добавки: Ако има доказан дефицит на определени минерали или витамини, подходящо може да бъде и приемането на добавки след консултация с лекар.

      Консултация с дерматолог: При сериозни проблеми или бързо побеляване, препоръчително е да се потърси медицинско мнение.

      Козметични решения: Използването на бои за коса или природни багрила като къна може да помогне за визуалното покриване на белите коси.

  Преждевременното побеляване на косата не е просто козметичен проблем, а може да бъде индикатор за различни здравословни проблеми. Затова е важно да се обърне внимание не само на външния вид, но и на общото здравословно състояние.

  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »