Понеделник, 20 Септември 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.01.2015  » Паметта на еврейските общности във фокуса на нов проект на Европейски пространства


  Цвета Ненова, Димитър Липовански - сдружение "Европейски пространства 21", Десислава Тихолова - етнолог, Регионален исторически музей Русе

  Ограничаване на расизма, ксенофобията и словото на омразата чрез съхраняване на местната културна памет и въвличане на млади хора. Това е целта на новия проект на сдружение "Европейски пространства 21", който се казва „Страдание и спасение. Паметта за еврейските общности - гарант срещу омразата в обществото“.

  Дейностите по проекта и очакваните резултати бяха представени на пресконференция днес.

  Темата за Холокоста е изпитание за всяко общество. В България днес се засилват езикът на омразата и ксенофобията, на популизъм и размити ценности. Предвидените дейности насърчават младите хора да осмислят темата за Холокоста през призмата на толерантността и противодействието на омразата. Това каза ръководителят на проекта Цвета Ненова, председател на сдружение „Европейски пространства 21“

  Партньори в реализацията на проекта са регионалните музеи в Русе, Шумен и Варна.

  По проекта се извършва теренно проучване сред еврейските общности. Автор на методологията е доц. д-р Николай Ненов – един от признатите български етнолози, който открива и утвърждава Българския градски модел.

  Този проект е част от дългогодишната програма на русенския музей да изследва местните общности и да допринася за съграждането на голямата История от личните човешки истории, каза русенският етнолог Десислава Тихолова, която е част от екипа, заедно с нейни колеги от музеите в Шумен и Варна. Проучването се провежда и от аудиовизуални експерти, сред които е Димитър Липовански, режисьор и оператор на филми за наследството и продукти за музейни експозиции.


  Във фокуса на теренното проучване е животът на еврейските общности в Северна България през ХХ век. Материалите от проучването се дигитализират и стават основа за създаването на мобилна изложба.


  Експозицията ще гостува в трите музея, които са партньори. Ще бъде създаден научен сборник, ще се организира и образователно-дискусионен модул, който ще обхване 300 ученици. Организаторите предвиждат и конкурс за есе.

  От резултатите ще се възползват и 100 преподаватели от средни училища в Северна България, 100 представители на еврейските общности, както и музейни специалисти и посетители в музеите.

  Проектът трябва да приключи през февруари 2016 година.

  Финансирането е в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

  www.ngogrants.bg

  АРЕНА

  Аудио към тази новина
  Цвета Ненова за дейностите по съхраняване на местната култура и памет

  Get the Flash Player to see this player.

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »