Петък, 19 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.02.2018  » Ден на народната носия събра стотици ученици и родители


  Ден на народната носия, в който се включиха ученици, родители и почитатели на фолклора от Русенска област, се проведе днес в Русе. Празникът е кулминацията на проекта на Сдружение Обществено полезно училищно настоятелство „Фридрих Шилер“ „Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия“, който е финансиран по Програма „Знание и растеж” на Фондация „Русе – град на свободния дух”, реализирана с подкрепата на Фондация „Еконт“.


  Денят на народната носия започна с атрактивно кукерско шествие под звуците на автентични чанове, в което се включиха деца и родители. Тържеството събра стотици ученици от различни училища в Русенска област, техните учители и родители.


  Минути след официалното откриване гостите имаха възможност  да разгледат изложби на кукерски маски и битови предмети. В залата на Канев център се проведе представяне на автентични народни носии. За първи път бяха показани и облекла от автентичната колекция на жител на град Бяла – Велико Тодоров. В рамките на празника се проведе и конкурс „Родител и дете“, в който овациите на публиката и журито спечели четиричленното семейство Колеви от Русе.


  По време на Деня на народната носия беше представено и най-дългото пано от шевица, което е направено от ученици и се състои от 200 елемента. Бяха наградени и победителите от ученическите конкурси за кукерска маска и за литературна творба на тема „Прошката“.  В конкурса за кукерска маска първото място грабна Максим Стойчев от 4б клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“. На второ място се класира Кристиян Бойков от 4г клас на немската гимназия, а на трето – Мартин Цветанов от 2а клас на СУ „Йордан Йовков“ в Русе.   В литературния конкурс на тема „Прошката“ , във възрастова група от 5-7 клас, на първо място се класира Мартина Грозева от 5 клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Второто място журито присъди на Гергана Стойчева от ПМГ „Баба Тонка“, а третото – на Ивена Чонова от 7 клас на СУ „Панайот Волов“ Бяла.


  Във втората възрастова група, от 8 до 12 клас, призовото място зае Атея Степанович от 8 клас на СУ „Панайот Волов“ – гр. Бяла. Второто и третото място заеха съответно Вероника Осенникова от 8 клас на СУЕЕ „Св. Константин- Кирил Философ“ и Косара Петрова от 11 клас на СУ „Панайот Волов“ гр. Бяла.  Раздадени бяха награди от името на директора на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, от книжарници „Хеликон“ и от театър „Камила“.  

  Към традициите на празничната българска трапеза по Сирни Заговезни участниците и гостите имаха възможност да се върнат благодарение на кулинарните умения на родителите, които представиха  различни ястия.  За празничната атмосфера допринесоха групите за автентичен фолклор от читалищата от Семерджиево, Николово, Чилнов, Ценово и Бяла.

  АРЕНА  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »